anonim napisał(a):
Pisałem o numerach które zostały wydane a nie które mogły by być wydane.
Wystarczyło nieco zmienić kolejność wydanych obecnie, szybciej puścić piechotę (o ile oczywiście było to możliwe od strony produkcyjnej, bo chyba były z nią jakieś opóźnienia w tej kwestii), a wstrzymać się np. z ciężarówkami, które nie są modelami pierwszej potrzeby w wargamingu.
anonim napisał(a):
Jeśli po 10 numerach wydajesz kiepskie zasady to następnych numerów nikt nie kupi a jak gracz jest napalony na grę to będzie kupował każdy numer dopóki nie dostanie zasad, prosta zasada kija i marchewki. Ale oczywiście jak za długo będzie to trwało to zainteresowanie grą będzie spadać, na tym forum już spadło. W tej chwili i tak wydawca zarabia na modelach które są też kupowane przez zwykłych modelarzy.
Jeśli wydasz kiepskie zasady, to następne modele dalej będą kupować modelarze i osoby grające w inne systemy.
Pisałem o systemie i linkowałem recenzje kolejnych numerów na dwóch największych forach o grach fantasy. Na początku było duże zainteresowanie, ale po ~10 numerach bez zasad poza mną nikt już w tych tematach nie pisał.
Jeśli chodzi o to forum, to część zainteresowanych miała z tymi zasadami styczność (przecież udziela się tu nawet autor podstawowej wersji zasad, obecnie mielonej zawzięcie przez wydawcę), a pozostałych interesują głównie modele, bo "swoje" zasady już mają.
anonim napisał(a):
LotR nie spełnia jednego ważnego warunku, z polskim orężem ma niewiele wspólnego a kiedy on wyszedł na polskim rynku były już od dawna inne systemy fantazy spopularyzowane choćby przez papierowe gry RPG po polsku.
Jeśli chodzi o wrzesień to chodziło mi o sukces wśród gier historycznych bo to z nimi będzie konkurował.
LotR spełnia warunek popularnego tematu, nie precyzowałeś, o jaką tematykę ma chodzić.

Myślę, że w obu przypadkach o konkurowaniu z innymi systemami nie ma specjalnie mowy, przynajmniej jeśli chodzi o obecnych graczy. Sukcesem LotR było przyciągnięcie nowych ludzi do hobby. Większość co prawda potem dała sobie spokój, ale jacyś zostali, czy to przy Władcy Pierścieni, czy przy innych systemach.
Spodziewam się, że tak też będzie z Wrześniem. Grający w 20 mm raczej "swoich" systemów nie porzucą (szczególnie, że na obecną chwilę zasady Września lepsze nie są), grający w innych skalach tym bardziej tego nie zrobią (zwłaszcza osoby przywykłe do 28mm). Wrzesień, dzięki swojej dostępności, może odnieść sukces głównie wśród osób, które nie miały dotąd kontaktu z grami historycznymi (tylko tu będzie konkurował z BA i może przegrać ze względu na skalę) lub grami bitewnymi w ogóle.
Nie byłbym taki pewny popularności ze względu na polski oręż - choć w sumie można by się zastanawiać, czy front zachodni 1944-5 i front wschodni 1943-5 są najpopularniejsze ze względu na dostępność modeli i zasad, czy też z racji ilości publikacji, filmów itp.
Sturmovik Commander PL Zapraszam!