Dyskusje o zasadach

"Battlegroup Kursk", "Battlegroup Normandy" i kolejne części systemu.
Robakk
Capitaine-Adjudant-Major
Posty: 957
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 20:52
Lokalizacja: Bytom

Dyskusje o zasadach

Post autor: Robakk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:18

Generalnie tak samo jak piechotę ale możesz opisać dokładniej problem? :)
Awatar użytkownika
Biały Vilk
Adjudant-Major
Posty: 321
Rejestracja: poniedziałek, 23 marca 2009, 22:28
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 2 times

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Biały Vilk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:24

http://www.guildwargamers.com/phpBB3/vi ... 66&t=37845

i wybrana część z tej wypowiedzi:

"Cavalry - one of the troop types that gives this period (especially Poland) a distinctive feel. But full rules for cavalry seem to be absent. Nothing regarding mounting/dismounting or horse holders, no mention of what type of target they should be counted as when under fire or observation."

Piers odpowiadał, ale się nie zająknął na powyższy temat.

Rozpatrywać ją jak piechotę? Chyba za duże uproszczenie.
"Zjeżdżaj z drogi, ty gnojku!" - adm. Andrew B. Cunningham z pokładu "Warspite" do dowódcy HMS "Griffin", będącego na linii strzału
Robakk
Capitaine-Adjudant-Major
Posty: 957
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 20:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Robakk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:37

Kawaleria już występuje w grze i z informacji zebranych w necie mogę napisac że:
- Mount/dismount podobnie jak na motorkach, czyli konie po dismount sobie czekają ale nie ma BR za ich wybicie
- Nie wiem o co chodzi z sytuacją "under observation" jeśli do indirect fire to hmm - nic nie robią :D
- Kawaleria pod ostrzałem - nie ma nic w zasadach więc grałbym jak piechotą, włącznie z fall back
Awatar użytkownika
Biały Vilk
Adjudant-Major
Posty: 321
Rejestracja: poniedziałek, 23 marca 2009, 22:28
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 2 times

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Biały Vilk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:44

Jeśli chłopaki są spieszeni, to nie ma problemu, ale jeśli siedzą w siodłach, szykując się do szarży, to powinni być łatwiejsi do dostrzeżenia (przed direct fire) niż piechota. Tak samo do trafienia.
"Zjeżdżaj z drogi, ty gnojku!" - adm. Andrew B. Cunningham z pokładu "Warspite" do dowódcy HMS "Griffin", będącego na linii strzału
Robakk
Capitaine-Adjudant-Major
Posty: 957
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 20:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Robakk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:24

Aaa o to chodzi... Zasady nie są aż tak szczegółowe więc mówiąc szczerze nie spodziewałbym się modyfikatorów, podobnie jak jest trzech chłopa na motorku też nie ma modyfikatorów, co więcej jak nie są w drużynie to nawet -1 jest :)
Awatar użytkownika
Biały Vilk
Adjudant-Major
Posty: 321
Rejestracja: poniedziałek, 23 marca 2009, 22:28
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 2 times

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Biały Vilk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:32

OK, zawsze można "rulsować" po domowemu, jeśli wyjdą jakieś dziwactwa :)
"Zjeżdżaj z drogi, ty gnojku!" - adm. Andrew B. Cunningham z pokładu "Warspite" do dowódcy HMS "Griffin", będącego na linii strzału
Robakk
Capitaine-Adjudant-Major
Posty: 957
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 20:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Robakk » wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:49

Dokładnie :)
Awatar użytkownika
Przemos19
General der Panzertruppen
Posty: 4960
Rejestracja: sobota, 10 czerwca 2006, 22:46
Lokalizacja: Zawiercie/Katowice
Kontakt:

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Przemos19 » środa, 29 kwietnia 2015, 14:12

Pojazdy transportowe NIE SĄ PRZYPISANE DO JEDNOSTEK, DLA KTÓRYCH ZOSTAŁY ZAKUPIONE!
Liczą się tylko możliwości transportowe.


Q: I thought it's impossible to use transport vehicles bought for other units.

A: This is not a game rule, although I understand some players enforce it. My view is that if men can get in, then they can in and would do, anything beats walking. So there is no restriction except transport capacity. If players abuse this, then enfore the above, but it for me it feels very 'gamey', reality is, everybody rides whenever they can.

The transport column provides extra transports, tows etc in armies which lack them, so you aren't hamstrung in meeting engagements by always being footbound, you at least have an option to try a different approach. Hope that helps
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
Robakk
Capitaine-Adjudant-Major
Posty: 957
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 20:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Robakk » środa, 29 kwietnia 2015, 18:00

To jest ta sama kwestia co -1 do strzału po reserve move zdrowy rozsądek mówi co innego niż zasady. Piers pisał że nie wynika z zasad ale pojazdy transportowe działa mają załadowaną amunicję i piechota tam nie wejdzie, tego bym się trzymał :)
Awatar użytkownika
Przemos19
General der Panzertruppen
Posty: 4960
Rejestracja: sobota, 10 czerwca 2006, 22:46
Lokalizacja: Zawiercie/Katowice
Kontakt:

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Przemos19 » środa, 29 kwietnia 2015, 19:59

Robakk - to jak wyjaśniesz kolumnę transportową :D
Która może transportować wszystko, co mogą blitze.
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
Robakk
Capitaine-Adjudant-Major
Posty: 957
Rejestracja: środa, 19 maja 2010, 20:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Robakk » czwartek, 30 kwietnia 2015, 08:51

Podstawową rzecz moim zdaniem jest fakt, że zasady nic o tym nie mówią więc wg zasad robisz co chcesz.
Wg zdrowego rozsądku i panującej konwencji może być inaczej:) Kolumnę transportową kupujesz i na początku przydzielasz poszczególne jej ciężarówki do dział, bądź umawiamy się że skoro to kolumna to mają różne rodzaje amunicji i dlatego może zmieniać działa. Piechoty nie może wziąć po tym jak wyładuje działo bo dalej jest amunicja.
Awatar użytkownika
Przemos19
General der Panzertruppen
Posty: 4960
Rejestracja: sobota, 10 czerwca 2006, 22:46
Lokalizacja: Zawiercie/Katowice
Kontakt:

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Przemos19 » niedziela, 3 maja 2015, 14:49

Zasady dotyczące kawalerii:
Someone asked me for the cavalry rules, which dont seem to have appeared in Blitzkrieg.

They follow the same rules as Motorcycles on page 14, except they may assault INFANTRY units (not those in houses though so apply some commonsense...) when mounted.

We do not account or remove figures as horseholders to ease bookkeeping, but suggest a nominal one per 'section' if required.
Bardzo proste rozwiązanie :)
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
Awatar użytkownika
Jarek
Général de Division Commandant de place
Posty: 4586
Rejestracja: środa, 7 lutego 2007, 10:48
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Been thanked: 6 times

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Jarek » poniedziałek, 4 maja 2015, 13:39

Czy obsługi dział przyklejać do podstawki, czy robić osobno. Ma to znaczenie w grze np. przy zdejmowaniu strat w takim przypadku?
Awatar użytkownika
Biały Vilk
Adjudant-Major
Posty: 321
Rejestracja: poniedziałek, 23 marca 2009, 22:28
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 2 times

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: Biały Vilk » poniedziałek, 4 maja 2015, 16:45

Ja staram się trzymać wszystko osobno — dla elastyczności w użyciu figurek do innych zadań/obsługi innego sprzętu w różnych rozpiskach.
"Zjeżdżaj z drogi, ty gnojku!" - adm. Andrew B. Cunningham z pokładu "Warspite" do dowódcy HMS "Griffin", będącego na linii strzału
Awatar użytkownika
MaaX
Adjudant
Posty: 229
Rejestracja: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 13:56
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyjaśnienia zasad - wątek ogólny

Post autor: MaaX » poniedziałek, 4 maja 2015, 17:38

Ja przyklejam do podstawek razem z działem. Straty można zaznaczyć kostka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Battlegroup”