T9A to system stworzony przez turniejowców i to tych najbardziej hardcorowych z ETC. 90% Team'ów to niestety gracze turniejowi i pod grę turniejową zoptymalizowane są przepisy.
Przykład: w systemach typu AoS zasady podstawowe to tak z 5% przepisów ogółem obowiązujących w grze - cała reszta jest rozsiana po dziesiątkach dodatków. T9A dąży do tego by w zasadach podstawowych znalazło się 95% przepisów. Powoduje to, że są one znacznie obszerniejsze niż zasady podstawowe AoS czy KoW i trudniejsze w nauce. Za to jak się już je opanuje, to by grać turniejowo nie trzeba się uczyć zasad 16 armii, niemal wszystko jest w Basic Rule Book. Łatwiej też utrzymać równowagę pomiędzy armiami, natomiast efektywnie przepisy T9A są pewnie ze 3 razy mniejsze niż cały WFB 8 Edycja.
Za chwilę startuje ETC w Zagrzebiu. Zdjęcie pochodzi z DMP, polskiej rozgrzewki przed ETC. Polska ma jedną z najsilniejszych społeczności post-battlowych.
By mogły odbywać się konwenty z prawdziwego zdarzenia konieczne jest wsparcie dla takiej działalności ze strony wydawcy systemu, który w ten sposób pozyskuje nowych graczy. 9ka nie posiada (na razie

) wydawcy, środowisko skupia się więc nie na rozwoju projektu w kierunku poszerzenia bazy graczy czy wciągnięcia casuali a na tym co ich kręci najbardziej - na turniejach. Mam nadzieję, że publikacja 'Złotej edycji' i army booka do demonów pozwoli trochę poluźnić tą politykę nastawioną na 'pro-graczy'.