Powstanie Listopadowe

Od wybuchu rewolucji francuskiej (1789) do roku 1900.
Awatar użytkownika
jacus1944
Sous-lieutenant
Has thanked: 58 times
Been thanked: 104 times

Re: Powstanie Listopadowe

Post autor: jacus1944 »

j1023 pisze: czwartek, 16 marca 2023, 23:50 Niesamowita (dosłownie fantastyczna) o żołnierzu co pod Ostrołęką kulą w twarz ugodzony, kulę to wystrzelił ze swej broni po czym pada ;)

Brzmi to faktycznie dość fantastycznie, jednak pamiętniki podają nawet bardziej niesamowite historie, jak np. Józef Grabowski, który miał pisać "...porucznik Wąsowicz, który pięć kul granatnich dostał, a z tych jedną w gębę, inne odbiły się o różne części jego uzbrojenia..."
Andrzej Nieuważny, Wojsko Księstwa Warszawskiego. Artyleria, Inżynierowie, Saperzy, wyd. Karabela 2011

Podobno porucznik przeżył...
Awatar użytkownika
Barin
Caporal
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Barin »

Barin pisze: niedziela, 30 stycznia 2022, 23:49
Raleen pisze: sobota, 29 stycznia 2022, 08:31 Dodam jeszcze, że na początku powstania planowano oddanie naczelnego dowództwa jednemu z napoleońskich generałów bądź marszałków. Takim mocnym kandydatem był przez pewien czas gen. Morand.
Nie pamiętam, gdzie czytałem, że sporo w tym kontekście plotkowano o marszałku Grouchym.
Pozwolę sobie wrócić do tego starego tematu, gdyż mój stan wiedzy nieco się zaktualizował i dziś widzę to tak:
warto zwrócić uwagę na tom III "Historyi powstania listopadowego" Stanisława Barzykowskiego, gdzie wspomina się o korespondencji między Rządem Narodowym a marszałkiem Grouchym (jako potencjalnym Wodzem Naczelnym) i generałem Lallemandem (jako możliwym szefem sztabu).
(Przepraszam, że zacytowałem swój własny artykuł, ale oddaje on moją obecną wiedzę o sprawie)
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Has thanked: 3012 times
Been thanked: 1807 times
Kontakt:

Post autor: Raleen »

Ostatnio trafiłem na ciekawy artykuł z nieznanej mi wcześniej dziedziny archeologii (i chyba szerzej także nieznanej) zajmującej się badaniem pocisków (kul) znalezionych na polach bitew. W oparciu o znaleziska usiłuje się wyciągnąć wnioski dotyczące przebiegu i charakteru starć, rozmieszczenia oddziałów, a także ściśle związane z używaną bronią np. jakiego kalibru pociskami strzelano. Niestety jakieś ścisłe wnioski trudno z tych badań wydobyć, ponieważ znaleziska, choć obejmują wiele obiektów, są raczej fragmentaryczne. Innymi słowy, znajduje się dużo kul, ale jest to ułamek tego co prawdopodobnie wystrzelono bądź w innych okolicznościach znalazły się w tym miejscu (np. zostały porzucone albo zgubione). Artykuł dotyczy najważniejszych bitew powstania listopadowego: Olszynka Grochowska, Iganie, Ostrołęka, a także na terenie Reduty Ordona i obozu wojsk polskich pod Kłajpedą. Przy okazji porusza także kwestie medycyny wojskowej tamtych czasów (autor współpracował w tym zakresie ze specjalistką w tej dziedzinie dr Marią Turos).

Artykuł pochodzi z periodyku "Muzealnictwo Wojskowe" z 2017 r. (tom 10). Szczegółowe namiary:

W. Krajewski, Kule broni palnej podczas powstania listopadowego 1830-1831 r. Analiza pocisków odnalezionych na polu bitwy pod Grochowem, Iganiami, Ostrołęką, na terenie Reduty Ordona i w obozie wojsk polskich pod Kłajpedą [w:] Muzealnictwo Wojskowe, t. 10, 2017 r., s. 294-351
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
j1023
Sergent-Major
Has thanked: 64 times
Been thanked: 19 times

Post autor: j1023 »

Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Kontakt:

Dzięki za polinkowanie wersji elektronicznej. Ja jak widać nadal bardziej analogowy jestem. Zostawię jeszcze namiary na jeden artykuł z tego numeru „Muzealnictwa Wojskowego”, który może komuś się przyda (a może mi kiedyś). Rzecz dotyczy Pułku Strzelców Cesarskiej Rodziny, elitarnej, ochotniczej jednostki powołanej do życia w 1854 roku, a więc podczas wojny krymskiej i wkrótce po niej rozwiązanej oraz jej rzadkich gwintowanych karabinów, a przy okazji także rozwoju broni palnej w tamtych czasach, głównie w armii rosyjskiej. Zapewne też jest to dostępne w sieci, więc możesz polinkować. Namiary na artykuł:

M. Mackiewicz, Karabin Strzelców Cesarskiej Rodziny. Przyczynek do dziejów rosyjskiej broni strzeleckiej XIX w. [w:] Muzealnictwo Wojskowe, t. 10, 2017 r., s. 162-185

W przypisach znalazłem także:
M. Mackiewicz, Broń strzelecka wojny polsko-rosyjskiej 1831 roku, „Strzał”, nr 1, 2015
M. Mackiewicz, Poszli w bój nasi bez broni… – uzbrojenie strzeleckie w powstaniu styczniowym, „Strzał”, nr 1-2, 2013
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
j1023
Sergent-Major
Has thanked: 64 times
Been thanked: 19 times

Post autor: j1023 »

Awatar użytkownika
Barin
Caporal
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Barin »

Raleen pisze: wtorek, 21 marca 2023, 10:10 W. Krajewski, Kule broni palnej podczas powstania listopadowego 1830-1831 r. Analiza pocisków odnalezionych na polu bitwy pod Grochowem, Iganiami, Ostrołęką, na terenie Reduty Ordona i w obozie wojsk polskich pod Kłajpedą [w:] Muzealnictwo Wojskowe, t. 10, 2017 r., s. 294-351
Jest też artykuł tego samego autora w zbiorku:
W. Krajewski, Kule broni palnej podczas powstania listopadowego 1830-1831 r. Analiza pocisków odnalezionych na polu bitwy pod Grochowem, Iganiami, Ostrołęką, na terenie Reduty Ordona w Warszawie [w:] Powstanie listopadowe. Dzieje - historiografia - pamięć, Warszawa 2015
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Kontakt:

Czyżby to samo opublikował w dwóch miejscach? Ciekawe, a tak się kiedyś przejmowałem tym by nie wpaść w tzw. autoplagiat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia XIX wieku”