płyta wiórowa 160x120 grubość 0.8-1.8 - 25-40 zł

gruby sturodur (można poprosić jak ktoś ma budowę o odsprzedanie, najlepszy materiał na makiety różnorakie) - jeden arkusz nie wiem ale może coś nawet z 30zł

gips - nie wiem ile to kosztuje ale zawsze się znajdzie gdzieś w piwnicy

piasek - z piaskownicy, albo z pudeł na piasek w zimę, koniecznie wyprażony i "przesitkowany"

sporo wikolu - nawet z 30 zł

dwie puszki farby emalii akrylowej (jedna brązowa i jedna ciemny żółty, w razie potrzeby więcej) - do 30 zł

trawka elektrostatyczna - do 30zł

jakieś mchy, drzewka, drogi,wg uznania - też do 30 zł

dwa pędzle (jeden do wikolu, jeden do farb)

pomoc kolegi - bezcenne
Jak widać koszta spore, cena dochodzi do 190zł (zazwyczaj jest taniej, bo dużo materiałów jest w domu), ale warte swojego efektu
Należy na starcie powiedzieć, że zazwyczaj jak się zrobi stół to nie można zmieniać ustawienia terenów, ale jak ktoś chce to może zrobić odpowiednio ruchome części wg uznania.
Ze styroduru wycinamy górki, wzniesienia, skałki, nawet z cienkich kawałków domki itp, później przyklejamy je do płyty, w odpowiednich miejscach umieszczając drzewka. Całość gipsujemy. Po wyschnięciu gipsu rozprowadzamy pędzlem po powierzchni wikol i nakładamy równomiernie piasek - teraz jest potrzebny kolega - i po wyschnięciu, podnosząc stół, strzepujemy resztki piasku. Teraz (można wcześniej nałożyć podkład, ale nie jest to potrzebne) malujemy piasek na brązowo (nie musi być całkowicie pokryty farbą), a potem suchym pędzlem (drybrush) żółty by otrzymać efekt ziemi (do koloru piasku potrzeba oczywiście innych kolorów). W odpowiednich momentach należy doklejać inne elementy typu droga, drzewa, mchy i takie tam.
Stół jest gotowy do gry
Sposób na szybko i tanio:
Płyta wiórowa
Mata zielona z małym włosiem np. firmy Komfort
Nity, tacker itp
Cena do 60 zł, taki stół mam w domu, i jest naprawdę dobry