ps. Jest coś w tym guście z okresu wojny 7-letniej?
Tłumaczenie zasad gry do ściągnięcia na Portalu Strategie:
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=217
W swoim czasie znalazłem trochę 'kwiatków' historycznych które Hull popełniłRaleen pisze:Ogólnie seria cieszy się dobrą opinią i jest to dobry wybór, jeśli interesuje Cię XVII wiek. Nie spotkałem negatywnych opinii na temat tej serii
Jak rozumiem temat jest Ci bardzo dobrze znany. Może wspomniałbyś która z gier serii zrobiła na Tobie najlepsze wrażenie?kadrinazi pisze:W swoim czasie znalazłem trochę 'kwiatków' historycznych które Hull popełniłRaleen pisze:Ogólnie seria cieszy się dobrą opinią i jest to dobry wybór, jeśli interesuje Cię XVII wiek. Nie spotkałem negatywnych opinii na temat tej serii
Rzecz tyczy się przede wszystkim Gustav Adolf the Great: With God and Victorious Arms (które akurat z racji moich zainteresowań jest dla mnie najciekawsze) cóż też tam nie pasuje:
- bitwa pod Tczewem/Dirschau - mimo że Hull korzystał z pomocy historycznej Daniela Staberga czy Radka Sikory zrobił sobie z pierwszego dnia bitwy nieco science fiction. Pal licho że ODB armii koronnej jest lekko naciągany (paradoksalnie nie znamy go za dobrze - wiemy jakie jednostki w owym czasie były w armii, ale mało którą możemy zidentyfikować, więc przyporządkowanie danych chorągwi jest dosyć przypadkowe), są tam też po prostu pomyłki - nie wiedzieć czemu hajducy kwarciani są 'Piechotą królewską', pojawia się zagadkowa jednostka piechoty cudzoziemskiej Johana Christiana Butlera (de facto w armii koronnej był wtedy regiment dragonii Jakuba Butlera, może to o niego chodzi?), żadna z chorągwi kozackich nie ma nazwy (jak już sobie dosyć dowolnie przydzielał husarię to mógł to samo zrobić z kozakami).
Jeszcze gorzej jest że Szwedami - w grze mamy całą ich jazdę + wydzielonych muszkieterów, Hull zupełnie jednak zignorował szańce obsadzone resztą piechoty i artylerii, które były kluczowe dla całej bitwy i szwedzkiej taktyki tego dnia. Totalna bzdura...
- bitwa pod Trzcianem - mapa to tylko niewielka część faktycznego pola bitwy, jednak dla 'uprzyjemnienia' rozgrywki znalazły się tam praktycznie wszystkie jednostki które wzięły udział w bitwie
- bitwa pod Lutzen - długość faktycznego pola bitwy została skrócona o jakieś 100 metrów, za to dodano miasto Lutzen i kilka innych fragmentów gdzie walki w ogóle się nie toczyły
- bitwa pod Nördlingen (to już kolejna gra oczywiście...) - mapa jest zbyt mała, nie uwzględnia całego pola bitwy, ale znowu mamy wszystkie jednostki biorące udział w walce.
Ciężko mi stwierdzićFilip Apostoł pisze:Ile trwała Wasza partia?