M&P - pytania podstawowe

Planszowe gry historyczne (wojenne, strategiczne, ekonomiczne, symulacje konfliktów) dotyczące XVI, XVII i XVIII wieku.
qqrq
Appointé
Posty: 49
Rejestracja: czwartek, 12 kwietnia 2007, 00:23
Lokalizacja: Szczecin

M&P - pytania podstawowe

Post autor: qqrq » niedziela, 3 czerwca 2007, 17:58

Dopiero zaczynam przygodę z grami serii Musket and Pike - na Vassalu w oczekiwaniu na pudełko:) i mam parę pytań przepisowaych, których nie mogę doczytać w instrukcji:

- szarża kawalerii na kawalerię - czy przeciwnik ma możliwość reaction move?, wg przepisów chyba nie - czy wiec tylko może czekać i przyjąć szarżę w miejscu - pewnie nie ale gdzie jest na to paragraf...
- pistol fire w czasie ataku kawalerii - w przykładzie w przepisach jest, że jesli kawaleria wchodzi w sąsiedztwo innej to ta atakowana ostrzeliwuje pierwsza ("trigger" wejście na sąsiedni), potem my możemy ostrzelać a wtedy atakowani ponownie - bo trigger ostrzału. Jednocześnie w modyfikatorach walki są mod. za używanie pistoletów - te ostrzały "przed" liczą sie do legalizacji ich użycia?. W ogóle mam kłopoty z poustawianiem sobie zasad reaction move i fire...
JB
Adjudant-Major
Posty: 337
Rejestracja: niedziela, 25 marca 2007, 18:46
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: M&P - pytania podstawowe

Post autor: JB » poniedziałek, 4 czerwca 2007, 01:11

qqrq pisze: - szarża kawalerii na kawalerię - czy przeciwnik ma możliwość reaction move?, wg przepisów chyba nie - czy wiec tylko może czekać i przyjąć szarżę w miejscu - pewnie nie ale gdzie jest na to paragraf...
Jeśli tylko spełnia odpowiednie warunki, to ma możliwość reaction move. Podstawą niemal do wszystkich reaction moves jest MA, poza tym do każdego jest jeszcze zestaw innych warunków. Kawaleria ma możliwości wykonania ruchów zawartych w 9.2.2, 9.2.4 i oczywiście może wykonać kontrszarżę (9.3). Oczywiście wszystko to, jeśli spełnia warunki, które na dany reaction move pozwalają
qqrq pisze:- pistol fire w czasie ataku kawalerii - w przykładzie w przepisach jest, że jesli kawaleria wchodzi w sąsiedztwo innej to ta atakowana ostrzeliwuje pierwsza ("trigger" wejście na sąsiedni), potem my możemy ostrzelać a wtedy atakowani ponownie - bo trigger ostrzału. Jednocześnie w modyfikatorach walki są mod. za używanie pistoletów - te ostrzały "przed" liczą sie do legalizacji ich użycia?.
Rozumiem, że masz na myśli możliwą ilość oddania strzałów z pistoletów. Liczą się. Każdy strzał kawalerii z pistoletów jest liczony. W tym przypadku powyżej zaatakowana kawaleria po oddaniu dwóch strzałów w reakcji na działania przeciwnika nie może już strzelić (w walce wręcz, czy też jakkolwiek inaczej) aż do ponownego ich załadowania.
qqrq pisze:W ogóle mam kłopoty z poustawianiem sobie zasad reaction move i fire...
Jak nie rozumiesz czegoś to pytaj.
Tylko o sprawach, które nas zupełnie nie interesują, możemy wydać rzeczywiście bezstronną opinię, co niewątpliwie jest powodem, że opinia bezstronna jest zawsze absolutnie bezwartościowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „XVI-XVIII wiek”