From Salerno to Rome (Dissimula Edizioni)

Planszowe gry historyczne (wojenne, strategiczne, ekonomiczne, symulacje konfliktów) dotyczące II wojny światowej.
sadzol
Caporal
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Re: From Salerno to Rome (Dissimula Edizioni)

Post autor: sadzol »

Dziękuje Ci bardzo teraz to nabrało większego sensu :)
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot
Has thanked: 2503 times
Been thanked: 3265 times

Post autor: Karel W.F.M. Doorman »

sadzol pisze: środa, 27 listopada 2024, 16:26 Dziękuje Ci bardzo teraz to nabrało większego sensu :)
Ja też nie mogłem załapać. Z tym, że od dawna gram i wymyślam gry z aktywacjami, więc ten element nie jest mi obcy.
“Ik val aan, volg mij”
Kontradmirał Karel Doorman do swoich podwładnych, Morze Jawajskie, 27 lutego 1942 roku.
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

Tak na zachętę. Moja obecna gra (gram Aliantami).

Na pierwszym obrazku odcinek X (brytyjskiego) Korpusu 5 Armii amerykańskiej. Jak widać chłopcy się rozkręcają.

Obrazek

Drugi obrazek to mój diagram dowodzenia. Widać który korpus podlega pod którą armię i która dywizja pod który korpus. Dywizje mogę wyłączyć ze struktur korpusu i wtedy będą się aktywowały same, a ich bonusem aktywacyjnym nie będzie mogła być artyleria korpuśna. Mogę też poprzesuwać dywizje spod korpusów bezpośrednio pod armię i to robię za darmo.
Przesunięcie dywizji albo całych korpusów między armiami kosztuje. Tutaj dokonałem takiego szacher-macher, bo amerykańska 82 DPD zaczyna jako dywizja 5 Armii. Trzeba pamiętać, ze zaopatrzenie dla każdej armii alianckiej idzie z osobnych źródeł. Niestety Niemcy zaraz mi rozjadą 82 DPD, bo wprawdzie zdobyłem lotniska w Foggi, ale chłopaki z południa nie zdążyli dojechać i Niemcy mnie okrążyli

Obrazek
“Ik val aan, volg mij”
Kontradmirał Karel Doorman do swoich podwładnych, Morze Jawajskie, 27 lutego 1942 roku.
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

Tak jeszcze tytułem wyjaśnienia.
To już kwestia mojej praktyki w prowadzeniu rozgrywki.
Na początku impulsu, po zadysponowaniu punktów aktywacyjnych odwracam na stronę aktywną sztaby dywizji i korpusów, które chcę ruszyć.
Stąd na moim diagramie amerykański VI korpus jest oznaczony jako aktywowany, bo zwyczajnie go aktywował nie będę. Aktywował będę X Korpus z amerykańskiej 5 Armii i XIII Korpus z brytyjskiej 8 Armii.
Po aktywowaniu korpusów odwracam na stronę nieaktywną zaznaczając w ten sposób, co aktywowałem.
“Ik val aan, volg mij”
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

A propos zasad:
ruch morski jednostkami lądowymi (z portu do portu) można - zgodnie z zasadami - uskuteczniać także do portu za linią frontu, jeśli port jest wolny od jednostek przeciwnika.
Moim zdaniem to nonsens. Ruch morski można uskuteczniać tylko do zdobytego portu.

Zasady domowe o ogniu kontrbateryjnym sprawdzają się. Aliancka artyleria korpuśna przydusiła niemiecką artylerię dywizyjna nie będąc sama w zasięgu.
“Ik val aan, volg mij”
ODPOWIEDZ

Wróć do „II wojna światowa”