Konkurs historyczny Strategosa (X edycja)
Re: Konkurs historyczny Strategosa (X edycja)
Może komuś się przyda: pierwszy obrazek przedstawia Wieżę Wiatrów z Aten.
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.
Józef Piłsudski (24 września 1895 r.)
- leliwa
- Général de Division Commandant de place
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 37 times
Jako żywo, przedstawione są tam personifikacje ośmiu wiatrów według stron świata, co jest związane z zagadką.
Związek z kropidłem ma ma podwójny charakter. oznacza nie tylko Kropidło przez duże "K" ale też fakt zmiany religii przez naszego bohatera.
Dziś wróciłem z niepołomickich Pól Chwały. Od kilku już lat jedną z najbardziej rozpoznawalnych i najlepiej przygotowanych do imprezy grup jest grupa odtwarzająca członków formacji, a właściwie służby, czy też organizacji, do której przez wiele lat należał nasz bohater. Oczywiście byli i w tym roku.
Związek z kropidłem ma ma podwójny charakter. oznacza nie tylko Kropidło przez duże "K" ale też fakt zmiany religii przez naszego bohatera.
Dziś wróciłem z niepołomickich Pól Chwały. Od kilku już lat jedną z najbardziej rozpoznawalnych i najlepiej przygotowanych do imprezy grup jest grupa odtwarzająca członków formacji, a właściwie służby, czy też organizacji, do której przez wiele lat należał nasz bohater. Oczywiście byli i w tym roku.
"Z kości moich powstanie mściciel"
Napis na grobie Stanisława Żółkiewskiego w Żółkwi.
- leliwa
Ciekawi mnie uzasadnienie zgodne z wszystkimi podpowiedziami. Tym bardziej, że Josef Ratzinger żyje. Nie wiedziałem, Panowie, że wasza wyobraźnia jest aż tak zgermanizowana (za wyjątkiem DS, który w sumie w tych tak odległych typach okazał się najmniej oddalony od odpowiedzi prawidłowej).
"Idzie szukać hen po świecie, czegoś, co jest bardzo blisko."
Dość dużo już podpowiedzi dałem, ale dam jeszcze jedną.
W organizacji owej (o której mowa w poprzednim moim poście) służył też w owym czasie ten człowiek.

"Idzie szukać hen po świecie, czegoś, co jest bardzo blisko."
Dość dużo już podpowiedzi dałem, ale dam jeszcze jedną.
W organizacji owej (o której mowa w poprzednim moim poście) służył też w owym czasie ten człowiek.

- LordDisneyland
- Adjoint
Hej, ja także nie wykazałem się zgermanizowaną wyobraźnią !!!
Dawaj odpowiedź, bo zgryzę resztką paznokci przez tę enigmę....

- Marcon
- Podporucznik
Stanisław Ostwind-Zuzga ps."Kropidło". Pochodził z rodziny żydowskiej, internowany w Szczypiornie, w 1920 przyjmuje chrzest, w czasie II wojny światowej oficer Narodowych Sił Zbrojnych, był komendantem placówki w Węgrowie. Nie ogarniam nawiązania z wieżą. Nie zgadza mi się też przynależność organizacyjna Jana Piwnika, który był oficerem AK
- Darth Stalin
- Consul
- Been thanked: 3 times
Obaj - "Ponury" i "Kropidło" - byli funkcjonariuszami Policji Państwowej, co łacno można odkryć po zdjęciu Piwnika.
Darth Stalin - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Główny potencjalny przeciwnik WP ma tradycje decydowania się na uzyskiwanie korzyści operacyjnych niezależnie od potencjalnych strat
https://militariaszmula.wordpress.com/
Główny potencjalny przeciwnik WP ma tradycje decydowania się na uzyskiwanie korzyści operacyjnych niezależnie od potencjalnych strat
- leliwa
W Policji Państwowej miał stopień przodownika i zdążył dostać Krzyż Zasługi za Dzielność ("za czyny męstwa i odwagi z narażeniem życia w walce z przestępcami - 19 marca 1935 roku). Piwnik był wyższy stopniem i dowodził szkolną kompanią policji w Golędzinowie. W NSZ Ostwind uzyskał stopień majora.Marcon pisze:Stanisław Ostwind-Zuzga ps."Kropidło". Pochodził z rodziny żydowskiej, internowany w Szczypiornie, w 1920 przyjmuje chrzest, w czasie II wojny światowej oficer Narodowych Sił Zbrojnych, był komendantem placówki w Węgrowie. Nie ogarniam nawiązania z wieżą. Nie zgadza mi się też przynależność organizacyjna Jana Piwnika, który był oficerem AK
Wieża nawiązywała do wiatru wschodniego (Ostwind) tak samo jak Flakpanzer tylko nie w sposób dosłowny. Aresztowany w 1945 roku. Po odkryciu jego pochodzenia próbowano z niego zrobić "swojego człowieka". Bezskutecznie. Więc zginął rozstrzelany 4 lutego. Brawo! Zadajesz.

- Marcon
- Podporucznik
Czyli mój tok rozumowania choć błędny doprowadził mnie do poprawnych wniosków. Myślałem że chodzi o GHR Podhale, a organizacją o której mowa byłaby Armia Krajowa. Początkowy trop czyli Stanisław Aronson (żydowski oficer AK i Kedywu, czyli by się zgadzało z Ponurym jak najbardziej, czarną propagandą byłyby Nasze matki, nasi ojcowie) jednak mi zupełnie nie pasował do pozostałych wskazówek, ale naprowadził mnie szybko na Kropidło właśnie 
To ode mnie coś prostszego:
Piwo i samochody to 2 towary kojarzone z pewnym europejskim miastem. W herbie tegoż miasta jeden z występujących tam symboli (przepraszam jeżeli użyłem złego określenia, trochę gubię się w terminologii heraldycznej) nawiązuje w dość przewrotny sposób do ważnego wydarzenia historycznego w dziejach Polski. O jakie wydarzenie chodzi i w jaki sposób symbol ten znalazł się na herbie tegoż miasta?

To ode mnie coś prostszego:
Piwo i samochody to 2 towary kojarzone z pewnym europejskim miastem. W herbie tegoż miasta jeden z występujących tam symboli (przepraszam jeżeli użyłem złego określenia, trochę gubię się w terminologii heraldycznej) nawiązuje w dość przewrotny sposób do ważnego wydarzenia historycznego w dziejach Polski. O jakie wydarzenie chodzi i w jaki sposób symbol ten znalazł się na herbie tegoż miasta?
- leliwa
Niezłe!
Z samochodami (BMW) i piwem (różne gatunki pite na Oktoberfest) kojarzy mi się Monachium. Tylko Monachium ma w herbie nauczającego mnicha w czarnym habicie z żółtym krzyżem. Nie za bardzo rozumiem, jaki przewrotny związek tu się kryje.
Z samochodami (BMW) i piwem (różne gatunki pite na Oktoberfest) kojarzy mi się Monachium. Tylko Monachium ma w herbie nauczającego mnicha w czarnym habicie z żółtym krzyżem. Nie za bardzo rozumiem, jaki przewrotny związek tu się kryje.
- Darth Stalin
- Consul
Faktycznie banalneMarcon pisze:To odemnie coś prostszego:

Chodzi o to miasto:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pilzno
i jego herb:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Pilzna_(Czechy)

A konkretnie o te wydarzenia:
Drugim najstarszym elementem herbu Pilzna jest złoty dwugarbny wielbłąd na zielonym polu umieszczony w 1434 przez Zygmunta Luksemburskiego[1]. Zwierzę to zostało podarowane przez Władysława II Jagiełłę[2] czeskim rycerzom, którzy przybyli z posiłkami pod Grunwald[3]. Do Czech wielbłąd zawędrował dzięki czeskiemu dowódcy wojskowemu sierotek oraz husycie Janowi Čapkowi z Sán, który wsparł militarnie polskiego króla podczas wojny polsko-krzyżackiej w latach 1431–1435.
Čapek powrócił z Polski do ogarniętych wojnami religijnymi Czech. W czasie oblężenia katolickiego Pilzna, obrońcy miasta dokonali wypadu poza mury miejskie porywając husytom wielbłąda. Na pamiątkę tego czynu oraz dla podkreślenia waleczności mieszkańców Pilzna król dodał wielbłąda do herbu.
- Marcon
- Podporucznik
Nie sądziłem że aż tak proste mimo wszystko. Smuteczek 
Zadajesz.

Zadajesz.
Nie martw się. Gdybyś przejrzał różne edycje konkursu, to byś znalazł odpowiedzi na zagadki udzielone po minucie-dwóch.Marcon pisze:Nie sądziłem że aż tak proste mimo wszystko. Smuteczek
Zadajesz.
Tacy, to my spece!

Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.
- Darth Stalin
- Consul
I to czasami prawie jednocześnie przez kilku uczestnikówcdc9 pisze:Nie martw się. Gdybyś przejrzał różne edycje konkursu, to byś znalazł odpowiedzi na zagadki udzielone po minucie-dwóch.Marcon pisze:Nie sądziłem że aż tak proste mimo wszystko. Smuteczek
Zadajesz.
Tacy, to my spece!

- elahgabal
- Général en Chef
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
Zainteresowanie pytaniem powinno raczej skutkować radością. Smuteczek byłby wtedy, gdyby nie było chętnych do udzielenia odpowiedzi.Marcon pisze:Nie sądziłem że aż tak proste mimo wszystko. Smuteczek

"Jakie warunki mam im przedstawić?" "Najgorsze, jakie wymyślisz."
Kondeusz do Puységur (oblężenie Furnes, 1648 r.)
https://www.youtube.com/watch?v=RUmdWdEgHgk
Kondeusz do Puységur (oblężenie Furnes, 1648 r.)
https://www.youtube.com/watch?v=RUmdWdEgHgk