Strona 1 z 1

Zasady

: czwartek, 31 maja 2018, 21:42
autor: Telamon
Tutaj próbujemy rozwiązywać problemy nieścisłości w zapisie reguł.

Re: Zasady

: czwartek, 12 grudnia 2019, 10:51
autor: stugBB
Poziom - boleśnie początkujący :),
Materiał - Starter set BoB

Pytanie (pierwsze z wielu) : Jak to jest z wyborem broni w ramach akcji Fire. W drużynie mam np. NCO z P40 , duo z MG42 i 3 grenadierów z karabinami. Deklaruję, że drużyna atakuje ... to właściwe jaki mam wybór ?

a) wszyscy strzelają smg+rkm+3xkarabin
b) strzela 1 rodzaj broni smg albo rkm albo 3x karabin
c) inne możliwości

Re: Zasady

: czwartek, 12 grudnia 2019, 12:09
autor: stugBB
c to chyba odpowiedź prawidłowa ;) - czyli jeszcze inaczej...


"Every model that can draw a line of fire to at least one enemy model in the target unit shoots at the
nominated target. Note that players cannot hold back a unit’s fire – when a unit fires every model that can
shoot must shoot."

rozumiem , że nie tylko LOS jest ważne , ale również dystans ... jeśli broń ma za mały zasięg to oczywiście nie rzucam kostkami, tylko "strzelam panu bogu w okno" ( tak to sobie tłumaczę)

Re: Zasady

: piątek, 13 grudnia 2019, 23:18
autor: Ranger
Co do rozkazu Fire i przytoczonego składu drużyny strzelasz w sposób następujący:

Sierżant (NCO) strzela z MP40 dwukrotnie.
MG42 - strzela żołnierz z karabinem maszynowym na pięciu kostkach. W drużynie inny model jest ładowniczym i on wtedy nie strzela z żadnej broni, gdyż pomaga strzelcowi LMG.
2 grenadierów oddaje łącznie dwa strzały ze swoich rifle (trzeci jest najpewniej ładowniczym dla LMG, on nie strzela).

Oczywiście wystrzał odbędzie się, jeśli cel jest w polu widzenia (LOS - sam już zacytowałeś, więc wiesz), ale również w zasięgu konkretnej broni. Jeśli cel dla NCO jest powyżej 12 cali (np. 14), to nie strzeli on z MP40, ale pozostali jak najbardziej oddadzą strzał (znowu wymogiem LOS).

Wszystko strzela w jeden cel - na przykład wrogi oddział; to jest reguła. Wyjątkiem jest sytuacja, gdyby któryś z żołnierzy posiadał dodatkowo pancerfaust. Wtedy też on może strzelić w coś innego (np. pobliski pojazd), ale tylko z pancerfausta, a nie swojej broni palnej.

W razie dalszych pytań pisz, spróbujemy pomóc :)