Witam. Od ponad roku gram w Bolt Action i zbieram armię Afrika Korps, w którym czuć czasem brak niemieckich broni poźnowojennych takich jak stg44, panzerfausty i panzerschrecki gdy gra się na ogólnych plutonach (German Reinforced Platoon) a nie na konkretnych selektorach.
Co prawda do gry z kolegami WYSIWYG nie jest konieczny, ale ostatnio coraz bardziej to doceniam i staram się tak składać modele, a szczególnie będzie to użyteczne na turniejach.
Odkryłem niedawno, że mundury tropikalne były jeszcze spotykane w trakcie walk we Włoszech, a z tego co wyszukałem to te wymienione bronie były tam używane. I tu pytanie do bardziej obeznanych forumowiczów - czy ma to sens - dawanie takich broni żołnierzom w mundurach DAK z założeniem, że to wojska z kampanii włoskiej? PS. Wiadomo, że mogę olać historyczność i po prostu poskładać jak mi się podoba, ale w miarę staram się trzymać poprawności historycznej.
Plusem jak ktoś potrafi znaleźć zdjęcia np. żołnierza w mundurze tropikalnym z np panzerfaustem lub stg44.
Co do modeli to mam wciąż parę modeli DAK i panzerfausty i stg44 z zimowych Niemców (których użyłem do zrobienia żołnierzy DAK w tropikalnych płaszczach).
Afrika Korps i bronie późnowojenne
- twhistoria
- Capitaine
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 143 times
- Kontakt:
Re: Afrika Korps i bronie późnowojenne
DAK nie posiadał Panzerfaustów, bo weszły do uzbrojenia w połowie 1943 r.
Mundury tropikalne były używane prze Niemców w rejonie Morza Śródziemnego - we Włoszech i w Grecji także po wycofaniu się z Afryki, i używały ich także inne formację a nie tylko Wehrmacht.
Mundury tropikalne były używane prze Niemców w rejonie Morza Śródziemnego - we Włoszech i w Grecji także po wycofaniu się z Afryki, i używały ich także inne formację a nie tylko Wehrmacht.
Zapraszam do zapoznania się z moim blogiem http://twhistoria.blogspot.com
- zendurix
- Sergent
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 30 times
Właśnie o to chodzi - żeby móc używać jednostek w mundurach tropikalnych, ale z uzbrojeniem, którego w DAK nie było, jako jednostki z np Włoszech z 1944.
- twhistoria
- Capitaine
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 143 times
- Kontakt:
No to możesz ich używać, ale ja jeszcze w Bolta nie gram.
Zapraszam do zapoznania się z moim blogiem http://twhistoria.blogspot.com
- zendurix
- Sergent
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 30 times
Jak powiedziałem tak zrobiłem - Modele wyposażone w stg44 i panzerfausty, umundurowanie to mix mundurów tropikalnych i "standardowych kontynentalnych"
Szczególnie pomocni są ci z stg44 jak się gra na ogólnych plutonach bez konkretnego roku i pasuje dać porucznikom te assault rifle, jak mają je za darmo
Szczególnie pomocni są ci z stg44 jak się gra na ogólnych plutonach bez konkretnego roku i pasuje dać porucznikom te assault rifle, jak mają je za darmo