Sytuacja rosyjska po szturmie stała się krytycznie słaba. Obrona wykrwawiona. Wyznaczonych punktów nie da się dłużej kontrolować. Zgodnie z rozkazem postanowiłem jak najdłużej bronić swoich pozycji.
Pomian został opuszczony. Kozacy wycofali się by trudniej było ich zaatakować. Ostatnia piechota została. Ruch tą jednostką do tyłu sprowokuje szarżę jazdy francuskiej. Z pola zaznaczonego, uciekła ostatnia silna kawaleria jeszcze w czasie ruchu Francuzów.
Wycofująca się rosyjska tyraliera została odcięta od swoich. Francuzi przygotowali sobie tym ruchem jednostkę, która będzie mogła zagrodzić drogę wycofania w czasie swojego ataku.

Trochę bliżej centrum wszelkie oddziały starają się uporządkować szeregi. Unikające walki jednostki wycofały się.
Wycofanie nie powiodło się tyralierze w zagajniku. Stale ubywa obrońców. Czy tu istnieje jeszcze jakaś obrona?

Wśród zamieszania bitewnego pojawił się bohaterski oddział kawalerii. Mocno zdezorganizowany z D2. Postanowił wesprzeć kolegów pod dowództwem samego generała Essena. Z lasu po drodze wyskoczyła kawaleria atakując i rozbijając francuski batalion piechoty. Uciekająca przez zagajnik piechota zdezorganizowała sojuszniczy oddział tyraliery. Następnie rosyjska kawaleria zawróciła i kontynuowała szarżę na wzniesienie. Tym razem przegrała. Generał Suchet będący na miejscu obronił się. Przegrana kawaleria uciekła.
Do walki ruszyła także piechota rosyjska. Zaatakowała i zmusiła do ucieczki kolumnę na wzgórzu.

W obronie wzgórza na prawym skrzydle ruszyła piechota. Zwycięska szarża francuska zapędziła się na tyle daleko, że atak na nią sam się prosił.
Z kilku ostatnich jednostek sformowałem czworoboki, kolumny i ruszyłem do ataku.
Pierwszy zaatakował czworobok stojący na działach. Francuska kawaleria wykonała udany odwrót. Czworobok, jako wolniejszy poszedł za uciekającym, ale go nie dogonił.
Druga zaatakowała kolumna z lasu. Ucieczka przechodząc przez swoich mocno ich zdezorganizowała.
Trzeci atak wykonał oddział z dowódcą. Ucieczka i pościg.
Rosyjska artyleria wykonała zwrot i wymieniła się ogniem z artylerią francuską. Same pudła.
Koniec 4 etapu.
Całkowita klęska. Jeszcze drobne próby stawiania oporu, ale już widać jak na dłoni, że dalszy opór nie ma sensu.
Francuzi muszą wykonać jeszcze jeden atak by przejąć ostatnie ważne punkty, które wciąż pozostają w rękach Rosjan.