Pytania o zasady

"Battlegroup Kursk", "Battlegroup Normandy" i kolejne części systemu.

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Sunday, 12 February 2017, 23:44

Przemos19 wrote:Nexus - sekcja MG jedzie w tym SdKfz 251 co sekcja strzelecka.


To ja wiem, ale to jest jedna jednostka. Jestem ciekaw, jakie to inne przypadki mogą być o których wspomina Maax. A może te opcje dodatkowe dla plutonu piechoty mam traktować jako oddzielne jednostki?
I jeżeli MG może jechac w jednej ciężarówce z piechotą, to pewnie analogicznie może jechać obsługa AT lub IG a samo działko można podczepić do holowania.
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

Re: Pytania o zasady

Postby MaaX » Monday, 13 February 2017, 11:57

Drużyna piechoty u Niemców dzieli się na 2 części - 5 strzelców i 3 osoby z MG i to są 2 oddzielne jednostki które aktywuje się osobnymi rozkazami.
Jak do tego dołożysz jeszcze inne oddziały wsparcia z plutonu piechoty to możesz mieć nawet 3-4 rożne jednostki w jednej ciężarowce/transporterze.
User avatar
MaaX
Adjudant
 
Posts: 226
Joined: Monday, 6 January 2014, 14:56
Location: Warszawa

Re: Pytania o zasady

Postby Wujek Fester » Monday, 13 February 2017, 13:20

W takim razie mając pluton gren z sekcjami MG, medyka, średni moździerz i PaK 40 z ciagnikiem to ile będę potrzebował ciężarówek?
Ps. Pytanie o kuriera już nie aktualne. Dowiedziałem się.
Wujek Fester
Carabinier
 
Posts: 28
Joined: Sunday, 8 January 2017, 16:21

Re: Pytania o zasady

Postby MaaX » Monday, 13 February 2017, 14:09

Wujek Fester wrote:W takim razie mając pluton gren z sekcjami MG, medyka, średni moździerz i PaK 40 z ciagnikiem to ile będę potrzebował ciężarówek?

1 - PaK 40
3 - 3 Drużyny piechoty i to co się zmieści z drużyn wsparcia
1 - Drużyna dowodzenia - ewentualnie może być też Heavy Car z tym że on jest tylko 6 osobowy więc jak wysadzisz z niego pasażerów to już nie możesz nim jeździć.

Razem 5
User avatar
MaaX
Adjudant
 
Posts: 226
Joined: Monday, 6 January 2014, 14:56
Location: Warszawa

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Monday, 13 February 2017, 22:25

Ale jeśli mam pluton piechoty, to nie muszę wydawać oddzielnych rozkazów poszczególnym squadom?

Przeglądając listy natrafiłem na pewną sprzeczność - np. katiusze są unique, ale unique są także obserwatorzy artyleryjscy czy forward HQ. Nie ma więc szans wziąść katiusze, bo będą bezużyteczne.
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

Re: Pytania o zasady

Postby Przemos19 » Monday, 13 February 2017, 22:47

Nieprawda. Unique oznacza, że możesz mieć tylko jedną TĄ SAMĄ jednostkę na armię. Zatem możesz mieć 10 różnych jednostek Unique - możesz mieć katiuszę unique i forward HQ unique.
Dla odróżnienia: Reserved - masz limit jednostek na armię z tą charakterystyką (2,3,4 itp) ale możesz mieć kilka tych samych jednostek.

Jeśli masz pluton piechoty to wydajesz jednostki poszczególnym sekcjom wręcz. Rozkaz dajesz najmniejszej jednostce.
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
User avatar
Przemos19
General der Panzertruppen
 
Posts: 4927
Joined: Saturday, 10 June 2006, 22:46
Location: Zawiercie/Katowice

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Monday, 13 February 2017, 23:29

A to bardzo dobrze z tym unique.

Czyli nie mogę dać jednego rozkazu dla całego plutonu piechoty? Byłem przekonany, że tak.

A squady czołgów albo plutony czy kompanie? Można dać rozkaz dla całej jednostki?
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

Re: Pytania o zasady

Postby Przemos19 » Monday, 13 February 2017, 23:38

Nie, pojedyncze. Tylko przypadku Ura Ura da się większej ilości piechoty radzieckiej dać rozkaz do przodu :)
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
User avatar
Przemos19
General der Panzertruppen
 
Posts: 4927
Joined: Saturday, 10 June 2006, 22:46
Location: Zawiercie/Katowice

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Tuesday, 14 February 2017, 00:19

To ja czegoś tutaj nie rozumię. W ramach squad panzer IV można dokupić dwa dodatkowe panzer IV. Jednoczesnie panzer IV można zakupić jako pojedyńcze czołgi. To po co zakupywać dodatkowe czołgi do składu jak nam to nic nie daje? Zakup pojedyńczych czołgów zaś podwyższa nam BR.
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

Re: Pytania o zasady

Postby Przemos19 » Tuesday, 14 February 2017, 08:56

Każdy dodatkowy czołg do squadu też podwyższa BR.
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
User avatar
Przemos19
General der Panzertruppen
 
Posts: 4927
Joined: Saturday, 10 June 2006, 22:46
Location: Zawiercie/Katowice

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Tuesday, 14 February 2017, 22:55

Dobrze że się nie zdecydowałem na skale 1/285, bo widze, że ten system się do tego nie nadaje. W skali 1/285 miałem zamiar zrobić jakiś większy teren, ale przemieszczanie na większe odległości tankowych plutonów, kompani czy squadów byłoby bardzo problematyczne. Liczyłem, że jednym rozkazem moge wydać rozkaz przemieszczania się np. od wsi A do wsi B (a w kompani T-26 jest 17 czołgow, to pewnie nawet nie ruszyłbym ich w jednej turze). No właśnie, czy można wydać jednostce rozkaz poruszania się, który by trwał kilka tur, aż cel podróży zostanie spełniony?
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

Re: Pytania o zasady

Postby Przemos19 » Wednesday, 15 February 2017, 00:20

Nie, rozkaz ruch bądź jego pochodne zawsze są wykonywane w jednej turze.
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
User avatar
Przemos19
General der Panzertruppen
 
Posts: 4927
Joined: Saturday, 10 June 2006, 22:46
Location: Zawiercie/Katowice

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Thursday, 16 February 2017, 17:01

A jak wygląda sprawa z szturmami piechoty na oddział, który znajduje się w budynku. Z jakiej odległości mógłby zacząć się szturm i czy w ogóle jest możliwy.
Tak przy okazji, chodzi o figurki a budynki - czy lepiej zrobić zdejmowane dachy, czy robić piętra, a może wystarczy podnieść budynek i wsunąć figurki do środka. Chcę bowiem wykorzystać budynki z modelarstwa kolejowego w skali 1/100 czyli HO/TT.
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

Re: Pytania o zasady

Postby Przemos19 » Thursday, 16 February 2017, 19:16

HO to raczej 1/87. Zdejmowany dach to super sprawa, podnoszony budynek aby piechotę schować też dobra.
Szturm na budynek robi się z najbliższej odległości, 4 czy 5 cali od drzwi (muszę sprawdzić bo szturmów nie preferuję).
http://www.przemos85.blogspot.com/ - blog poświęcony OWW2 i wargamingowi

http://www.battlegroup.net.pl - strona poświęcona Operation World War 2 i wargamingowi
User avatar
Przemos19
General der Panzertruppen
 
Posts: 4927
Joined: Saturday, 10 June 2006, 22:46
Location: Zawiercie/Katowice

Re: Pytania o zasady

Postby nexus6 » Thursday, 16 February 2017, 19:41

HO to 1/87, to się zgadza, ale jest jeszcze coś takiego jak HO/TT (dokładnie tak to się pisze) i jak twierdzi producent jest to skala 1/100 (czyli dla mnie idealna). Właśnie się zastanawiam, czy zrobić zdejmowany dach czy budynek bez podłogi. Mimo wszystko to są maleństwa i chyba nie lada ekwilibrystyki wymaga włożenie do środka przez dach figurek.
User avatar
nexus6
Lieutenant
 
Posts: 544
Joined: Sunday, 27 July 2014, 14:52
Location: Szczecin

PreviousNext

Return to Battlegroup

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests