Ja mam o Merkavie i Leopardzie 2 i sobie chwalę, bo w końcu mam to zebrane w jednym miejscu.
Dopełniająco sobie wrzuciłem artykuły z nTW czy WiT o pancerzu Rydwanu i Leona (inny autor, mooocno szczegółowe) i jest okej.
A przy okazji?:
Cytuj:
Jednak autor skupia się przede wszystkim na opisie problemów Tygrysa, jego awaryjności, wadze i postępującym ustępowaniu pola walki nowoczesnym czołgom alianckim. Zalety są jedynie wspomniane, np. że „był wytrzymały” i właściwie poza Afryką północną pojazd ukazano w negatywnym świetle. W tym momencie mogą dziwić okazjonalne wstawki na temat psychozy, jaka towarzyszyła przeciwnikom Tygrysów i tym kilku sytuacjom, kiedy pojazdy zdobywały liczne fragi. Jak mogły mieć miejsce, skoro czołg był porażką?
1. Co to są "fragi" i jak się mają do realnego pola walki?
2. Swego czasu Robert Michulec (swoisty fan wszystkiego, co niemieckie... ale też czasami "odbrązawiacz" różnych mitów) popełnił był tekst "Tygrysem wokół Kurska", w którym dokładnie wyłuszczył, DLACZEGO Tygrys był porażką CHOCIAŻ zdobywał liczne fragi
Cytuj:
Szlak bojowy sowieckiego IS-a jest bardzo skromnie opisany, raczej w makroskali. Pomijając początkowy okres użytkowania, potem raczej autor zmienia skalę. Brakuje dziejów poszczególnych czołgów.
Khem...

naprawdę chciałbyś, SPIDI, opisu dziejów KAŻDEGO wyprodukowanego IS-2 z tych ~8 tysięcy sztuk?
Tygrysów I było ~1300, Tygrysów II mniej niż 500, a do tego był dostęp do pełnej dokumentacji i przez parędziesiat lat udało się takie opasłe tomiszcza opublikować. Ale do "Stalinów"?