Fajnie. Wczoraj dotarły do mnie Charlsa Omana tom drugi i trzeci Sztuki wojennej w średniowieczu i jeszcze Johna France'a Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat ciach ciach łup.
Na razie, już zweryfikowałem swoją mizerną wiedzę, na temat najemników występujących w armiach średniowiecza.
To widzę, że kupujesz hurtowo. Wydawca lubi takich klientów .
Odnośnie najemników, chyba najwięcej na ten temat jest w książce "Wojna w średniowieczu" Philipa Contamine.
Co do Omana, zacny to autor, ale jego pozycje są dość leciwe, więc trzeba uważać. Ja przyznam, że z tego względu sobie darowałem, ale mam (i czeka na przeczytanie) "Armia Wellingtona".
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.
Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Oman to klasyka. Oczywiście że jest zdezaktualizowany, ale lekturą pozostaje niezmiernie ciekawą i momentami zabawną. Jak to z klasyką bywa U mnie stoi na honorowym miejscu na półce, chwała Napoleonowi V za jego wydanie.
"Wojna w średniowieczu" to oczywiście podstawa, a o najemnikach jest tam faktycznie sporo. Istnieje jeszcze pozycja "Średniowieczni najemnicy" Williama Urbana, ale nie mogę jej z czystym sumieniem polecić ani postawić w jednym szeregu z Contamine.
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty...
Dzięki za podsunięcie mi tej książki, ale to już w następnym miesiącu...
Ta seria w ogóle jest bardzo fajna..
Wiem że to ma swoje lata, ale i tak zawsze coś można się dowiedzieć.
W każdym razie ja mogę
Ps. Nie chodzi o to, że jestem specjalnie zainteresowany historią najemników, a raczej o to, że myślałem, że najemnicy zaczęli występować w armiach masowo gdzieś od XVI wieku. Charles Oman pisze, że w średniowieczu było to nagminne...
Najemnicy występowali już w czasach najdawniejszych, natomiast dla średniowiecza problemem jest często odróżnienie oddziałów najemnych od takich, które nie do końca można uznać za najemne. Wiąże się to z tym, że krótko mówiąc, pieniądze za służbę bywało, że dostawały i oddziały raczej o proweniencji feudalnej.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.
Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Czy ktoś zapoznał się z pozycją "Bitwa pod Limanową 1914"?
Warto?
Nabyłem książkę o tej samej bitwie z Bellony (HB), ale odrzucił mnie brak jakichkolwiek map bitwy pod Limanową Zastanawiam się czy w książce od Napoloeonów są jakieś szkice, żeby mój niewyrobiony topograficznie umysł mógł nadążać za narracją?
Przy okazji czy moglibyście polecić coś kompaktowego o organizacji i taktyce armii A-W i Rosyjskiej tych czasów? Spytałbym Bergera ale on ma o tym okresie same wydawnictwa od razu w dwunastu tomach
Książki sam nie czytałem, ale miałem w rękach i map jest sporo, przynajmniej część na rozkładówkach. I są wplecione w tekst, a nie np. na końcu książki. To nie mój okres, ale wydaje mi się, że to wartościowa pozycja. Wiem, że kilka osób ją ma, więc może ktoś coś napisze bliżej.
FortGier.pl - najlepszy sklep z wojennymi grami planszowymi
Zastanawiam się nad innymi pozycjami o Wielkiej Wojnie i mam wątpliwość na ile ufać radzieckim historykom - autorom reprintów z lat 30-tych o kampanii 1914, armii rosyjskiej, ofensywie Brusiłowa.
Czy może są to prace emigracyjne czy osiągnięcia nauki leninowskiej?
Pytam jako laik w temacie bo zupełnie nie orientuję się kto to Mikołaj Mikołajewicz Gołowin ani Leonid W. Wietosznikow.
Czy ktoś coś wie, na temat wydania kolejnych części Historii wojny na Półwyspie Iberyjskim, Omana?
Pierwsza część ukazała się już dość dawno i od tamtej pory cisza.
Są doskonałe figurki i modele. Są też doskonałe plany i materiały źródłowe, ale nigdy nie idzie to w parze. http://fromholdblog.blogspot.com/
Pisałem jakiś czas temu na historykach, że całość już przetłumaczona i aktualnie jest w redakcji. Na początku przyszłego roku powinna wyjść (styczeń-luty).
Dołączę się do serii pytań: "Armia niemiecka w Wielkiej Wojnie 1914-1918" H. Crona - wiadomo kiedy?
"Gassed last night, and gassed the night before
Going to get gassed tonight;
If we never get gassed anymore.
When we're gassed, were sick as we can be
For Phosgene and Mustard Gas is much too much for me."