Zapraszam do obejrzenia prelekcji, którą miałem okazję wygłosić, podczas IV SAGA Grand Melee Poland, zorganizowanej w Muzeum Historii Polski w Warszawie.
Z uwagi na ograniczenia czasowe prelekcja przedstawia temat w sposób skrócony i uproszczony, koncentrując się na kluczowym momencie rozwoju gier wojennych, zwanych wargamingiem, czyli XIX wieku, choć oczywiście omówiono też przykłady z lat wcześniejszych i późniejszych.
Odnośnik w komentarzu.
https://youtu.be/BI2ER-COTpM?si=P2gFCY_SL7u3gn0X
Historia wargamingu
- Raleen
- Colonel Général
- Has thanked: 3464 times
- Been thanked: 2149 times
- Kontakt:
Re: Historia wargamingu
A już się zbierałem, żeby samemu polinkować, ale zawsze to lepiej jak autor to zrobi 
Byłem, wysłuchałem uważnie, i choć jak deklaruje Torgill prelekcja przekrojowa i nie wszystko się zmieściło, to ja znalazłem w niej rzeczy, o których nie wiedziałem. Słuchało mi się dobrze. Zatem nie pozostaje nic innego jak pogratulować. Może prelekcja bądź jej zmodyfikowana wersja pojawi się także na którymś z naszych konwentów.

Byłem, wysłuchałem uważnie, i choć jak deklaruje Torgill prelekcja przekrojowa i nie wszystko się zmieściło, to ja znalazłem w niej rzeczy, o których nie wiedziałem. Słuchało mi się dobrze. Zatem nie pozostaje nic innego jak pogratulować. Może prelekcja bądź jej zmodyfikowana wersja pojawi się także na którymś z naszych konwentów.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.
Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
- Torgill
- General of the Army
- Has thanked: 807 times
- Been thanked: 333 times
- Kontakt:
Dziękuję

Przyznaję, że wyszukiwania materiałów do jej przygotowania bardzo mnie wciągnęło i już nawet po jej zamknięciu odnajdywałem kolejne rzeczy, które ostatecznie w niej się nie znalazły. Więc jest to jakiś pomysł, co by ją powtórzyć

- Raleen
- Colonel Général
- Has thanked: 3464 times
- Been thanked: 2149 times
- Kontakt:
Ja coś takiego przeczytałem i zrecenzowałem rok temu:
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=112
Są tam też artykuły o historii wargamingu, myślę, że ciekawe.
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=112
Są tam też artykuły o historii wargamingu, myślę, że ciekawe.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.