[FAQ] Okopy

Gra wydawnictwa GMT Games (polska edycja wyd. Gołębiewski)

[FAQ] Okopy

Postby Jasz » Saturday, 30 December 2006, 17:19

Doszły mnie słuchy, że nie można grać okopów przez pierwsze 2 etapy? Co wy na to?
User avatar
Jasz
Général de Brigade
 
Posts: 2172
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Andy » Saturday, 30 December 2006, 17:19

W sprawie okopów znam tylko te dwa przypadki zmian:
1. Wariant historyczny - "Entrench may not be played as an Event on Turn 1"
2. Wariant Hassarda - "Entrench card can only be played as event in France, Belgium or Germany".
Czyli są to home rules, stosowane dobrowolnie, za zgodą obu graczy. W 4 edycji przepisów PoG-a nie ma o tym ani słowa. Na marginesie tylko zwracam uwagę, że jest tam dodany punkt:
11.2.7 Trenches and Attrition: If a space with a Level 1
Trench suffers attrition, the Trench marker is removed. If a space
with a Level 2 Trench marker suffers attrition, it is replaced with
a Level 1 Trench marker. Exception: Level 1 and Level 2 Trench
markers in an intact fort space do not suffer attrition.
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów
User avatar
Andy
Grossadmiral
 
Posts: 9611
Joined: Thursday, 22 December 2005, 19:49
Location: Piastów

Postby hubertok » Saturday, 30 December 2006, 17:19

zawsze gram, ze nie mozna rzucać okopów w pierwszej turze - wydawało mi się to oczywiste. Podoba mi się też warian, że event mozna rzucić TYLKO na Zachodzie. Jakieś takie bliższe realiom jest :)

Co do fazy wyczerpania - to nawet w polskiej instrukcji jest, że jeśli okop jest na odciatym polu to schodzi a 2 zmienia się w 1 (Mam taką nadzieję, że jest bo inaczej skąd bym to wiedział ;) )
"O Boże, jeśli w ogóle istniejesz, zbaw mą duszę, jeśli w ogóle mam jakąś duszę!"

Brytyjski żołnierz w bitwie pod Blenheim
User avatar
hubertok
Capitaine
 
Posts: 888
Joined: Thursday, 22 December 2005, 19:49
Location: Kielce

Postby Jasz » Saturday, 30 December 2006, 17:20

czyli grasz niezgodnie z zasadami i jak się okazało nie Ty jeden tylko jest takich osób więcej co mnie bardzo zaskoczyło, dlatego chciałem zwrócicna to uwagę. Ja sam często gram okopy w 1 turze i to raczej nie we Francji.
User avatar
Jasz
Général de Brigade
 
Posts: 2172
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Kuboff » Saturday, 30 December 2006, 17:20

a jakie to ma uzsadanienie w przepisach...? bo nie moge nic znalezc potwierdzajacego ze nie mozna grac od pierwszej tury...?
Kuboff
Adjudant
 
Posts: 212
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Andreas von Breslau » Saturday, 30 December 2006, 17:20

Ja tak samo, przewertowałem już wszystko! A odpowiedź jest prozaiczna - zakaz grania okopów w 1 etapie to jeden z przepisów wariantu historycznego. (dzięki Peyo).
Muss ich sterben, will ich fallen
User avatar
Andreas von Breslau
Kapitän zur See
 
Posts: 1632
Joined: Wednesday, 17 May 2006, 12:10
Location: Warszawa

Postby Jasz » Saturday, 30 December 2006, 17:21

Może się nie wyrazilem dokladnie Ci co uważają ze nie można grać okopów grają niezgodnie z zasadami
User avatar
Jasz
Général de Brigade
 
Posts: 2172
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Kuboff » Saturday, 30 December 2006, 17:21

zatem, jesli nie gram wariantu historycznego to moge grac okopy od razu.. si? (czyli tak jak zawsze gralem)

czy cos sie pozmienialo?
Kuboff
Adjudant
 
Posts: 212
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Andreas von Breslau » Saturday, 30 December 2006, 17:21

Nic się nie pozmieniało
Muss ich sterben, will ich fallen
User avatar
Andreas von Breslau
Kapitän zur See
 
Posts: 1632
Joined: Wednesday, 17 May 2006, 12:10
Location: Warszawa

Postby Jasz » Saturday, 30 December 2006, 17:21

Si, si
User avatar
Jasz
Général de Brigade
 
Posts: 2172
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Kuboff » Saturday, 30 December 2006, 17:21

to dobrze.

ale to cieklawy watek.
bo wczesne zagranie okopow zupelnie inaczej ustawia cala gre...
nie sadzicie...?
Kuboff
Adjudant
 
Posts: 212
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Jasz » Saturday, 30 December 2006, 17:22

Sądzimy. Zanam takich co potrafioł nawet w totalu nie zagrac okopów.
User avatar
Jasz
Général de Brigade
 
Posts: 2172
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby Andy » Saturday, 30 December 2006, 17:22

hubertok wrote:Co do fazy wyczerpania - to nawet w polskiej instrukcji jest, że jeśli okop jest na odciatym polu to schodzi a 2 zmienia się w 1 (Mam taką nadzieję, że jest bo inaczej skąd bym to wiedział ;) )


Owszem, jest, ale tylko w FAQ-u. Teraz to wyjaśnienie awansowało do miana reguły 11.2.7 :)
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów
User avatar
Andy
Grossadmiral
 
Posts: 9611
Joined: Thursday, 22 December 2005, 19:49
Location: Piastów

Postby Jasz » Saturday, 30 December 2006, 17:22

hubertok wrote:zawsze gram, ze nie mozna rzucać okopów w pierwszej turze - wydawało mi się to oczywiste. Podoba mi się też warian, że event mozna rzucić TYLKO na Zachodzie. Jakieś takie bliższe realiom jest :)

Co do fazy wyczerpania - to nawet w polskiej instrukcji jest, że jeśli okop jest na odciatym polu to schodzi a 2 zmienia się w 1 (Mam taką nadzieję, że jest bo inaczej skąd bym to wiedział ;) )


Tak sobie pomyślałem parzeąc na grę z Rajem, że taki przepis jest bardzo niesprawiedliwy. Jeśli Alianci pociągnął okopy w 1 turze (ciężko, żeby je przetrzymali bo najczęściej trzeba przetrzymać na ręce coś innego) to mogą je zagrać najwcześniej w 3 turze (a to może byc zapóżno) lub co gorsza moga się one wtasować w ograniczoną co może oznaczać koniec Francji.
User avatar
Jasz
Général de Brigade
 
Posts: 2172
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:12
Location: Warszawa

Postby JednoSlowo » Saturday, 30 December 2006, 17:22

Im dłużej gram, tym bardziej się przekonuję, że autor gry przemyślał wszystko. I jeśli przyjął jakiś mechanizm rzucania okopów, to zapewne w końcu okaże się, że miał rację.

Dlatego staję się powoli ortodosyjnie przeciwny takim nowelizacjom, które zmieniają zasadnicze brzemienie przepisów - jak zejście okopów pod BEF-em po pierwszym ataku itp.

Pozdrowienia
JednoSłowo
Nie dajcie się wyprzedzić tym z Missisipi
User avatar
JednoSlowo
Capitaine
 
Posts: 898
Joined: Monday, 11 September 2006, 21:05
Location: Warszawa

Next

Return to Ścieżki chwały

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest