Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Gra wydawnictwa GMT Games (polska edycja wyd. Gołębiewski)

Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby J.jaszczur.ss » Thursday, 19 January 2017, 14:57

Witam. Mam nadzieje ze to forum żyje i ma sie dobrze.
W grę gram od lat ale jakoś wątpliwości wyjaśniałem sobie zawsze wg własnego uznania bez udziału osób trzecich. Teraz (na starość) postanowiłem jednak trochę się pokonsultować:

1) powiedzmy ze wygrałem walkę i mam wśród ocalałych jednostek jedna jednostkę zredukowana a druga w pełnej sile. Przeciwnik musi się wycofać (żałujmy teren czysty). Czy powodzenie może wykorzystać tylko jednostka w pełnej sile? Czy tez obie? Jeśli obie, to czy pełna może zostać a zredukowana ścigać?

2) nie jest w zasadach opisana następująca sytuacja: zagranie uzupełnień dla państwa którego jeszcze nie ma w wojnie. Na chłopski rozum dla takiego państwa nie powinno się w ogóle zaznaczać uzupełnień na torze ale... nie jest to niedziele zabronione ani opisane.
Miałem taka sytuacje w grze ze kolega miał w planach zagranie wejścia do wojny Włoch ale chwile wcześniej w tym samym etapie zagrał uzupełnienia a po zagraniu Włoch żądał ich uznania. Ja zaoponowałem ale uzasadnienie (nie bezpośrednie) wyczytałem w FAQ dopiero. Jest przykład zagrania karty niemieckiej zawierającej uzupełnienia TU BU N i AH w mobilizacji. Uznane zostały tylko N i AH. Jest to trop ale jakoś przekonany się kolega nie poczuł.

Proszę expertów o podpowiedzi / opinie / cytaty z przepisów
J.jaszczur.ss
Chasseur
 
Posts: 11
Joined: Thursday, 19 January 2017, 14:40

Re: Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby Kpt. Bomba » Thursday, 19 January 2017, 19:08

Witamy na forum.

1. Tylko pełne jednostki wykonują pościg.
2. Punkty uzupełnień, których nie możesz użyć marnują się.
"Chit Pull system - my favorite mechanic in wargames. Give me a chit, I'll pull it. That’s just a kind of wargamer I am."

http://kptbomba.wordpress.com
https://www.facebook.com/GryPlanszoweKapitanaBomby
User avatar
Kpt. Bomba
Général de Brigade
 
Posts: 2386
Joined: Monday, 22 August 2011, 20:14
Location: Warszawa/Jabłonna

Re: Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby J.jaszczur.ss » Thursday, 19 January 2017, 19:41

1. Dzięki. Sam juz nawet doczytałem.

2. Czytałem rozdział o uzupełnieniach i nie doczytałem ze tak właśnie trzeba grać. Jest to logiczne - to na bank. Przydałby mi sie przepis Lub uyjasnienie z FAQ.
J.jaszczur.ss
Chasseur
 
Posts: 11
Joined: Thursday, 19 January 2017, 14:40

Re: Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby Raubritter » Thursday, 19 January 2017, 19:47

Jest napisane, przynajmniej w living rules, że państwa neutralne nie akumulują punktów uzupełnień.

To tylko dodatkowo bije w i tak słabych Włochów, więc polecam wariant historyczny (też zresztą zawarty w living rules), tam przynajmniej Włosi zaczynają w okopach.
A gdybym był strategiem,
Nad planszą w klubie szalał,
To co byś powiedziała,
Czy coś byś przeciw miała?
User avatar
Raubritter
Padpałkownik
 
Posts: 1483
Joined: Thursday, 22 December 2005, 20:14
Location: Miasto Stołeczne Warszawa

Re: Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby J.jaszczur.ss » Thursday, 19 January 2017, 22:16

Dzięki wielkie za zainteresowanie. Sadzać po datach nic tu dawno sie nie działo.

Może głupio spytam ale skąd mozna pobrać living rules? Co to jest w ogóle? Miałem do czynienia z instrukcja stara i instrukcja poprawiona dalej juz nie jestem wtajemniczony.

No Włosi lekko nie maja. Grając aliantami zawsze wycofuje ich na węższy front i okopuje. Jak taki wariant nie wypali to kaplica! Jedna armia niemiecka i korpusy do asysty zeby jej nie dało sie odciąć i cały front sie składa. Wtedy alianci musza juz dla równowagi miec zdobycze na BW bo jak nie to po grze. Nie wiem czy tu autorzy nie przesadzili z ilością punktów zwycięstwa we Włoszech.


Co do okopów: Przyjąłem własna zasadę co do okopywania sie - uzgodniliśmy z kolegami graczami ze mozna aktywować pole do okopania - jesli jest więcej armi to mozna rzuty wykonać dla wszystkich i podnieść poziom okopów Max o 1 na raz. Moim zdaniem zasada sensowna i wiele razy tak grałem. Mogę polecić. Oczywiscie nie dla ortodoksyjnych ;)
J.jaszczur.ss
Chasseur
 
Posts: 11
Joined: Thursday, 19 January 2017, 14:40

Re: Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby Raubritter » Friday, 20 January 2017, 00:29

Nic się nie dzieje, bo już wiele lat temu, w toku bardzo długich i nieraz żywiołowych dyskusji, powiedzieliśmy sobie o Ścieżkach chyba wszystko, co mamy do powiedzenia :D

Co nie znaczy, że gra jest zapomniana. To wciąż jedna z moich ulubionych gier i chętnie do niej siadam.

"Living rules" to wersja zasad uwzględniająca poprawki, zmiany, erraty itd. itp. Można ją pobrać tutaj:
http://www.gmtgames.com/living_rules/POG_Rules-2010.pdf
Ale uwaga - to wersja oryginalna, więc konieczna jest znajomość angielskiego. Nie jest mi znane żadne tłumaczenie tej wersji na polski (co nie znaczy, że go nie ma).

Co do samych Włoch, to w tzw. scenariuszu historycznym wszystkie włoskie armie zaczynają w okopach 1. Dodatkowo, dopóki obaj gracze nie wejdą na poziom Wojny Totalnej, na front włoski nie można wysyłać armii niemieckich, brytyjskich i francuskich.
A gdybym był strategiem,
Nad planszą w klubie szalał,
To co byś powiedziała,
Czy coś byś przeciw miała?
User avatar
Raubritter
Padpałkownik
 
Posts: 1483
Joined: Thursday, 22 December 2005, 20:14
Location: Miasto Stołeczne Warszawa

Re: Wykorzystanie powodzenia / uzupełnienia /

Postby J.jaszczur.ss » Friday, 20 January 2017, 08:55

Nigdy wcześniej nie korzystałem z tego forum i jestem miłe zaskoczony tak szybkimi odpowiedziami na moje wątpliwości.

Temat uważam za wyczerpany.

Dodam jeszcze ze ścieżki to jedna z moich ulubionych gier. Mam dwa egz. Tak na wszelki wypadek - jakby sie korpusik zapodział albo karty zgrały ;) Pod względem oddania realiów wojny niesamowita robotę zrobili autorzy. Równowaga jaką osiągneli miedzy stronami w tak skomplikowanej sytuacji jest zadziwiająca.

Akurat zdażyło sie ze wciągnąłem w grę nowego zupełnie świeżego zawodnika, ktory bardzo mocno mnie z zasad rozlicza, wiec pewnie jeszcze jakiś wątek niedługo otworze.

Dziękuje koledzy!
J.jaszczur.ss
Chasseur
 
Posts: 11
Joined: Thursday, 19 January 2017, 14:40


Return to Ścieżki chwały

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron