To pierwsze, to jest bateria "atrap"? Myślałem z początku, że to jakaś kontynuacja dział samoróbek, w rodzaju dział dębowych z powstania listopadowego, ale podpis był po niemiecku i w gotyku. Jak dasz radę slowiku, jeszcze te lotnicze, choc mogą byc trochę zamazane.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.
Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Przydałoby się zaktualizować część tych fotek. Ja kiedyś jeszcze miałem parę rzeczy z Weltkriega, także teraz mógłbym zrobić, ale niestety CBW zamknięte do sierpnia, mieli już w lipcu otworzyć.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.
Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
Nie fotka, tylko króciutki filmik - ale bardzo interesujący. Zeppelin-Staaken R.XIV, co prawda sfilmowany już po Wielkiej Wojnie (w 1919 r., w Austrii), niemniej materiał na pewno unikalny. Widać kilka szczegółów ciężkiego bombowca, m.in. przedziały mechaników w gondoli silnikowej i w przodzie kadłuba.
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r. ...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów