19 LAT FORUM STRATEGIE

Dział poświęcony sprawom organizacyjnym i dyskusjom na te tematy. Tutaj też należy zgłaszać sugestie, propozycje i wnioski dotyczące funkcjonowania forum oraz wszelkie problemy techniczne.
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Has thanked: 4527 times
Been thanked: 2897 times
Kontakt:

19 LAT FORUM STRATEGIE

Post autor: Raleen »

Dziś mija 19 lat od założenia Forum. Dziękuję wszystkim, którzy tutaj piszą i są z nami. Także tym, którzy mają mniej czasu, ale tu zaglądają i nas wspierają.

Spośród użytkowników chciałbym szczególnie podziękować Karelowi W.F.M. Doormanowi za dużą aktywność, zwłaszcza w działach historycznych, gdzie nie wszyscy kwapią się ostatnimi czasy by coś napisać, a także za relacje z rozgrywek. Zapewne niejednej osobie spośród dyskutantów należałyby się w tym miejscu podziękowania w związku z aktywnością na forum, ale wolałbym uniknąć sytuacji, że jedne osoby w jakiś sposób wyróżniam, a o innych zapominam czy nie doceniam ich wkładu. Chciałbym też w tym miejscu powiedzieć, że choć czasem spieramy się, nawet ostro, ważne by były to tylko spory o meritum i by nie przesłaniały nam dużo ważniejszych rzeczy. Tym bardziej, że wielu z Was jest na tym forum od lat, a spośród stałych bywalców wielu zna się osobiście.

Szczególne podziękowania należą się twórcom projektów autorskich, którzy działają na forum i tutaj szeroko prezentują swoje gry, zwłaszcza Karelowi W.F.M. Doormanowi, Man of Lowicz i HoLi. Zaczynaliśmy jako „forum autorskie gier planszowych i bitewnych” i choć przez lata forum rozwijało się w różnych kierunkach, nie zatraciło tego charakteru. Nawet jeśli część projektów nie doczeka się realizacji, to same dyskusje nad nimi sądzę, że wzbogacają nasze spojrzenie na wargaming, a przy okazji pokazują, że „Polacy nie gęsi...”.

Dużo działo się także na Portalu Strategie i tutaj chciałbym podziękować recenzentom, tłumaczom zasad gier i wszystkim, którzy cokolwiek napisali bądź wnieśli w inny sposób wkład w jego działalność w ciągu ostatniego roku, a więc jeśli chodzi o recenzje gier planszowych szczególne podziękowania dla SPIDIvonMARDERA, który co prawda nie za często ostatnio pisze, ale jak już coś napisze, jest co poczytać. Podziękowania dla recenzujących książki historyczne: Ciszy, Karela W.F.M. Doormana, Leyasa, Macieja94 i SPIDIEGOvonMARDERA. W ciągu tego roku działalności opublikowaliśmy dużo recenzji książek, a niektóre z nich wzbudziły żywy odzew także poza forum. Podziękowania dla tłumaczy zasad gier i różnych akcesoriów do nich: episodica, starego gracza, malika, Arno, RyTo i Leliwy, a także Macieja Węgrzyna. Ten rok był chyba rekordowy jeśli chodzi o liczbę tłumaczeń, które pojawiły się na portalu.

Spośród rzeczy, które opublikowaliśmy na portalu w ciągu tego roku działalności, wydarzeniem były z pewnością dwa zamieszczone na przełomie zeszłego i obecnego roku wywiady z Arturem Szyndlerem, twórcą legendarnego polskiego systemu RPG „Kryształy Czasu”. Ich przygotowanie i autoryzacja wspólnie z Arturem wymagały ode mnie sporo czasu i wysiłku (autoryzację każdego z wywiadów kończyliśmy w okolicach godz. 2 w nocy, podobnie było wcześniej z ich przeprowadzaniem…). Dość długo przyszło mi też czekać na autoryzację. Mimo że wymagało to sporo wysiłku i po drodze musiałem przezwyciężać różne przeszkody, sądzę że było warto, i dzięki temu mamy na portalu unikatowy materiał.

Spośród różnych firm i podmiotów, z którymi współpracujemy, chciałbym wspomnieć o trzech. Dziękuję za kolejny rok dobrej współpracy GM Boardgames, które w tym roku świętuje 10-lecie działalności. Choć obecnie funkcjonują w przestrzeni internetowej w różnych obszarach, to nadal są z nami i utrzymują dedykowany im dział na forum. Na ręce Torgilla podziękowania dla całej ekipy, w tym także dla sklepu Bolter, pod którego skrzydłami działają. Podziękowania należą się także sklepowi Fort Gier, który był z nami na najważniejszych imprezach w ciągu ostatniego roku. Nie mógłbym w tym miejscu nie wspomnieć również o Wydawnictwie Bellona, sponsorującym nagrody w większości naszych konkursów i zawsze życzliwie wspierającym nas w różnych przedsięwzięciach. Konkurs Wydawnictwa Bellona, organizowany przez nas we współpracy z Wydawnictwem co miesiąc, został w ostatnich latach stałym elementem krajobrazu naszego forum, zyskał także uznanie społeczności fanów serii „Historyczne Bitwy”, którzy licznie biorą w nim udział.

Podobnie jak w poprzednim roku wiele udało się zdziałać na polu organizacji konwentów i innych imprez. Organizowaliśmy dwie duże imprezy:
- XVII Pola Chwały (wrzesień 2023), gdzie od lat organizujemy część planszówkową imprezy, wnosząc także swój wkład w część bitewniakową,
- IX Strategos (marzec 2024).
Jeśli chodzi o ostatnie Pola Chwały, wydarzeniem była wizyta dużej liczby graczy z zagranicy (głównie z USA) i panel dyskusyjny z udziałem Marka Simonitcha i Jarosława Flisa, zorganizowany we współpracy z wydawnictwem Phalanx i prowadzony przez Michela Sorbeta z Wojennik TV. Z kolei IX Strategos pod względem liczby graczy był prawdopodobnie największą imprezą poświęconą planszówkom wojennym w 2024 roku (zobaczymy jeszcze jak wypadną tegoroczne Pola Chwały, ale wydaje mi się, że w najlepszym razie będą porównywalne). Na obu imprezach, poza tym, że grano w wiele gier, zaprezentowano także szereg projektów autorskich (w tym miejscu warto wspomnieć zwłaszcza Grzegorza Kuryłowicza, który był obecny ze swoimi grami na obu konwentach).

Przed nami za niecały tydzień XVIII edycja Pól Chwały, zaś w listopadzie odbędzie się VI edycja Gladiusa, który z przyczyn obiektywnych musieliśmy przenieść z terminu wiosennego na jesienny. Gladius po raz pierwszy odbędzie się w Muzeum Wojska Polskiego na Cytadeli Warszawskiej, a więc będziemy w reprezentacyjnym miejscu, dobrze korespondującym z naszym hobby. Mam nadzieję, że wypadnie co najmniej równie dobrze jak V edycja imprezy w Bibliotece Głównej SGGW.

Poza imprezami, które organizujemy, obszernie relacjonowaliśmy na portalu większość konwentów poświęconych planszówkom wojennym, odbywających się w Polsce:
- XV Konwent Krakowski,
- I Żagańskie Planszostarcia (zorganizowane w tym roku po raz pierwszy),
- III konwent planszowych gier wojennych w Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy,
- XX Galicyjskie Manewry Strategów w Muszynie.
Szczególnym wydarzeniem była XX edycja Galicyjskich Manewrów Strategów, najstarszej imprezy poświęconej planszówkom wojennym i w ogóle wargamingowi w Polsce, niestrudzenie organizowana od lat przez dbj, blisko współpracującego z forum i będącego jednym z jego dobrych duchów, a na co dzień także pełniącego u nas funkcję moderatora.

Na jesieni zeszłego roku udało mi się uczestniczyć i zrelacjonować wydarzenie poświęcone systemowi bitewnemu „Bolt Action” o nazwie „Jesienny Fubar 2023”, odbywające się w Piasecznie. Była to moja druga wizyta na tej imprezie, organizowanej stosunkowo od niedawna. Cieszę się, że moje relacje na portalu pomogły w jej popularyzacji, tak iż wszystko na to wskazuje, że wejdzie ona na stałe do kalendarza imprez bitewniakowych.

Rok akademicki 2023/2024 był także drugim rokiem owocnego funkcjonowania w Bibliotece Głównej SGGW klubu gier planszowych „Strategos”, będącego sukcesorem działającego przed pandemią na Politechnice Warszawskiej klubu gier planszowych „Agresor”.

Ten rok działalności to także dwie kolejne udane edycje Konkursu Modelarskiego Forum Strategie. O tym, że 25 edycja, z racji tego, że jubileuszowa, wypadnie dobrze, nie miałem większych obaw. Ale i ostatnia, 26 edycja, okazała się nie gorsza, a pod pewnymi względami nawet lepsza od poprzedniej. Pojawiają się nowi uczestnicy, wracają starzy, którzy mieli przerwę. Ustabilizowało się grono jurorów i sponsorów. I jednym, i drugim chciałbym w tym miejscu podziękować, zwłaszcza zaś jurorom, bezinteresownie wykonującym swoją pracę. Serdeczne podziękowania również dla współprowadzącego ze mną konkurs Umpapy, a także dla wspierających nas w kwestiach organizacyjnych Ogmiosa i Aspiranta. Dla wielu osób ze środowiska bitewniakowego konkurs ten, wraz z konwentem Gladius, są dwiema wizytówkami naszego forum, i nie bez powodu.

Jak zwykle mam poczucie, że nie o wszystkim napisałem, o czym powinienem i kogoś bądź coś pominąłem, tak że jakby co proszę o wybaczenie. Dziękuję za ten rok i mam nadzieję, że kolejny będzie co najmniej równie udany.
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
HoLi
Lieutenant
Has thanked: 156 times
Been thanked: 220 times

Re: 19 LAT FORUM STRATEGIE

Post autor: HoLi »

I aby kolejne tyle i więcej istniało, zacne forum :)
" Wyobraźnia jest początkiem tworzenia. Wyobrażasz sobie to, czego pragniesz, chcesz tego, co sobie wyobraziłeś i w końcu tworzysz to, czego chcesz." - George Bernard Shaw
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot
Has thanked: 2413 times
Been thanked: 3178 times

Post autor: Karel W.F.M. Doorman »

Dziękuję za uznanie.
Mam naturę społecznika i lubię ludzi edukować, więc zwyczajnie realizuję swoje widzimisie widziwamsie, jak mawiał mój historyk z LO, Pan Słodyczka.
“Ik val aan, volg mij”
Kontradmirał Karel Doorman do swoich podwładnych, Morze Jawajskie, 27 lutego 1942 roku.
Awatar użytkownika
Mariusz
Adjoint
Has thanked: 77 times
Been thanked: 38 times

Post autor: Mariusz »

Gratuluję rocznicy. Oby tak dalej!
Alea iacta est.
Boston Steel Works
Caporal
Has thanked: 16 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Boston Steel Works »

I jeszcze kolejnych 19 lat!

W dobie serwisów społecznościowych i szybkich treści, forum jawi się jako ostoją tradycji i dawnych zwyczajów.

Tak trzymać i z fartem!
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Kontakt:

Dzięki za komentarze. Gdyby ktoś chciał się jeszcze dopisać, nadal można :)

A przed nami dwudziesty rok działalności...
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)
j1023
Adjudant-Major
Has thanked: 153 times
Been thanked: 68 times

Post autor: j1023 »

Gratulacje. 19 lat!!!
Awatar użytkownika
Daniel
Stabsfeldwebel
Has thanked: 28 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Daniel »

Pozostało mi życzyć kolejnych 19 lat rozwoju. Gratulacje.
Awatar użytkownika
Torgill
General of the Army
Has thanked: 991 times
Been thanked: 478 times
Kontakt:

Post autor: Torgill »

Gratulacje!
Za rok forum stanie się gorącą dwudziestką ;)
Awatar użytkownika
Maciejus_exe
Praefectus Castorium
Has thanked: 1 time
Been thanked: 15 times

Post autor: Maciejus_exe »

Gratuluje! Czekamy na 20 :D
Tyle figurek do malowania, a tak mało czasu :).
Po tylu latach w końcu dorobiłem się instagrama : https://www.instagram.com/maciejus_miniature_painter/
a tutaj mój wyrób blogo-podobny: http://maciejus.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

Torgill pisze: poniedziałek, 7 października 2024, 00:28 Gratulacje!
Ryczące czterdziestki lepsze ;-) Czego życzymy twórcy forum.
“Ik val aan, volg mij”
Kontradmirał Karel Doorman do swoich podwładnych, Morze Jawajskie, 27 lutego 1942 roku.
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Kontakt:

Karel W.F.M. Doorman pisze: poniedziałek, 7 października 2024, 09:05
Torgill pisze: poniedziałek, 7 października 2024, 00:28 Gratulacje!
Ryczące czterdziestki lepsze ;-) Czego życzymy twórcy forum.
A ja życzę nam wszystkim!

Tym bardziej, że w internecie jesteśmy obecnie chyba najstarszą polską stroną (nie licząc sklepów i stron firmowych) poświęconą wargamingowi. Będzie co świętować za rok :)

BTW wraz ze mną był jeszcze jeden założyciel forum - Grenadyer (Itagaki), ale odkąd zaczął interesować się motocyklami z rzadka mam z nim kontakt.

Awatar użytkownika
Karel W.F.M. Doorman
Admiraal van de Vloot

Niektórzy inni też działają - owszem z przerwami - od samego początku. I bardzo dobrze, bo w świecie zdominowanym obecnie przez tzw. media społecznościowe stare w sensie konstrukcji forum jest czymś pożądanym i bardzo wartościowym.
Mniej tylko konfliktów, a więcej sympatii. Każdy z nas ma jakąś cząstkę wiedzy i ją przekazuje innym.
Mamy wspaniałe hobby, jesteśmy niszowi, jak CK Flota w 1914 ;-)
“Ik val aan, volg mij”
Awatar użytkownika
Raleen
Colonel Général
Kontakt:

Z tym działaniem, ja miałem na myśli strony internetowe, nie ludzi, bo tych i owszem jest nadal całkiem sporo działających od dawna, jak choćby Ty, czy wielu innych (jednocześnie wielu odpadło, zwykle z przyczyn niezależnych). Natomiast ze stron takich stricte wargamingowych działających przed 2010 to co zostało? Jest forum G-P i ma się dobrze, ale ono choć jest tam trochę (może nawet całkiem sporo) treści nas dotyczących jednak poświęcone jest w większości innej tematyce. Jest też takie stare sympatyczne forum Magii i Miecza, tu też mamy punkty styczne, ale to jest jednak nieco inna tematyka. Był przez lata portal Wargaming Zone, stricte wargamingowy, z podpiętym pod niego forum, nie ma go już od kilku lat. Z adminem spotkałem się na ostatnich Polach Chwały. Z for niemal wszystko zniknęło: CSTO (TOAW), TiS, GIS, Wargamer, OiM. O tych, którzy połączyli się z nami w zamierzchłych czasach, jak forum PoGa czy forum Operation Overlord, nie piszę, bo to akurat przetrwało. Było też kiedyś takie duże i bardzo dobre merytorycznie forum - Polish Strategy Fans Forum, gdzie także dyskutowano o planszówkach wojennych, modelarstwie i historii. Najpierw jakaś awaria, potem nieudane przenosiny, do tego w pewnym momencie brak czasu i/lub zapału administratora, i wszystko przepadło. Jeszcze przynajmniej jedno całkiem dobre forum o strategiach komputerowych kojarzę, z ludźmi bliskimi nam pod względem zainteresowań i zapatrywań, które zapewne z podobnych powodów zniknęło. Spośród większych, ogólniejszych for, gdzie główną tematyką była szeroko rozumiana fantastyka, właśnie postanowiłem sobie wejść niedawno z ciekawości na ogromne, przez lata budzące mój respekt (i pewnie wielu innych) forum Nowej Gildii, gdzie powitał mnie taki oto komunikat:
Szanowni Państwo.
Informujemy, że z dniem 18.07.2024 roku, strona forum.gildia.pl została zamknięta.
Fora i strony stricte historyczne to osobny temat, więc nie będę w niego wchodził w tym momencie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i sprawy bieżące”