Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest niedziela, 19 listopada 2017, 14:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2013, 14:30 
Général de Brigade

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:33
Posty: 2780
Lokalizacja: Warszawa
W tabelach do Caesar The Civil Wars jest jak napisałem i raczej w innych grach tej serii nie powinno być inaczej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 11:28 
Chasseur

Dołączył(a): sobota, 12 sierpnia 2017, 20:39
Posty: 14
Czy mógłbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu przepisów?
1. Mam pytanie związane z Line Command „plemieńców”. Następująca sytuacja (wszystkie jednostki są w zasięgu dowodzenia, załóżmy, że dowódca jest w odległości dwóch heksów od najbliżej jednostki w danej linii) – każde „zgrupowanie” jest w odległości jednego heksa od siebie:
a. Sześć jednostek piechoty obok siebie (powiedzmy, że tu jest dowódca).
b. Pięć jednostki piechoty obok siebie.
c. Pięć jednostki kawalerii obok siebie.
d. Jedna jednostka piechoty.
Line command nie może zostać wydane D. Czy w pozostałych przypadkach może zostać wydane line command. Czyli A lub B lub C? (lider jest w odległości dwóch heksów każda jednostka jest „przytulona” do co najmniej jednej innej jednostki, rozkaz wydawany jest piechocie lub kawalerii) w danej Orders Phase. Czyli ten sam dowódca może wydać najpierw Line Command A, złapać momentum – wydać Line Command B, złapać momentum – wydać Line Command C, a na koniec się ruszyć?
2. Shock combat. 8.32 mówi, że jednostka może atakować i być atakowana tylko raz w SCS. Czy nie jest to sprzeczne z Cavalry Pursuit, w którym ścigający oddział kawalerii może musieć zaatakować w czasie jego trwania raz lub dwa razy przeciwnika (10.52 i 10.53).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 12:00 
Colonel Général
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 15:40
Posty: 32656
Lokalizacja: Warszawa
Mogę odpowiedzieć na podstawie zasad SPQR, które są tu chyba takie same (chociaż do sprawdzenia).

Wydaje mi się, że tak jak napisałeś, natomiast co do tego, że pojedyncza jednostka nie może tworzyć linii - byłoby to nielogiczne, bo pojedynczą jednostką łatwiej się ruszyć niż kilkoma jednostkami, więc można ją potraktować w tym przypadku jako linię.

Co do pościgu kawalerii, wydaje mi się, że należy to potraktować jako wyjątek od tej ogólnej zasady z 8.32.

_________________
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 13:48 
Legatus Legionis
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 16:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Stadt Thorn/Festung Posen
W instrukcji nie ma nigdzie informacji, że pojedyncza jednostka nie może otrzymać rozkazu liniowego, zatem należy przyjąć, że tworzy linię.

Btw. najnowszy dodatek do gry bitwy Budikki z I w n.e. w Brytanii wyjdzie w grudniu.
http://www.gmtgames.com/p-616-battles-o ... queen.aspx

_________________
Legiony i ja mamy się dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 14:41 
Chasseur

Dołączył(a): sobota, 12 sierpnia 2017, 20:39
Posty: 14
4.54.3 mówi, że w czasie wydawania Line Command jednostka jest częścią linii jeśli znajduje się obok co najmniej jednej innej jednostki. W przypadku ruszenia pojedynczego oddziału lepiej chyba użyć Individual Order, a nie marnować Line Command?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 16:02 
Colonel Général
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 15:40
Posty: 32656
Lokalizacja: Warszawa
Co do ostatniego - jak najbardziej. Natomiast pojedyncza jednostka też może być linią - jeśli ktoś bardzo tego potrzebuje, chociaż oczywiście się to nie opłaca.

_________________
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 17:18 
Legatus Legionis
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 16:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Stadt Thorn/Festung Posen
To zależy. Jeżeli gracz chce przenieść dowódcę wraz z linią bo chce mieć możliwość aktywacji linii przy momentach to w jego pierwszej aktywacji musi mieć rozkaz liniowy. A np. wokół niego jest tylko jedna jednostka. I to się wtedy opłaca.

_________________
Legiony i ja mamy się dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 07:32 
Chasseur

Dołączył(a): sobota, 12 sierpnia 2017, 20:39
Posty: 14
Kolejne pytanie :D
Czy do przeprowadzenia rally za pomocą Aquili musi być ona w zasięgu dowodzenia Legata?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 11:39 
Legatus Legionis
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 16:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Stadt Thorn/Festung Posen
Nie musi. Są dwa rodzaje rally Rzymian: przy dowódcach 10.41 oraz z aquilą 10.44.

_________________
Legiony i ja mamy się dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: środa, 25 października 2017, 11:56 
Chasseur

Dołączył(a): sobota, 12 sierpnia 2017, 20:39
Posty: 14
Teufel napisał(a):
Nie musi.


Dobra rzecz ;)
Dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GBoH vol. VI. Julius Caesar: Conquest of Gaul (GMT)
PostNapisane: sobota, 11 listopada 2017, 19:23 
Chasseur

Dołączył(a): sobota, 12 sierpnia 2017, 20:39
Posty: 14
Czy jednostka przykryta Rallied może wykonać Orderly withdrawal?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.