Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest środa, 20 września 2017, 22:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2015, 21:03 
Sergent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 30 stycznia 2006, 19:20
Posty: 131
Lokalizacja: Prusy Królewskie
Neoberger napisał(a):
Camillus - jakby był wydawca to byłoby możliwe.
I jeszcze rozplątanie kwestii praw autorskich bo tutaj była niezła odpychanka kiedyś między trzema osobami.

O jakiej kwocie jest mowa, żeby to wydać, i czy jest sposób (finansowy?), by uregulować kwestię praw autorskich.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 11:33 
General
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 kwietnia 2006, 08:30
Posty: 5122
Lokalizacja: Warszawa
Camillus napisał(a):
Wspaniale, autor we wlasnej osobie.

Ja dzis robilem przeprowadzke i przypadkiem odnalazlem Wieden 1683 i Tannenberg 1914, tylko planszy nie widzialem, gdzies moze w innej grze jest, ale tego nie bylo czasu sprawdzac...

Stad tez pojawilo sie u mnie pytanie czy jest szansa na nowe wydanie gry, z poprawkami, modyfikacjami. Moj egzemplarz dostalem od wujka, gdy mialem jakies 10 lat, chyba sam nie wiedzial co mi daje, a ja najpierw rozcialem zetony, a potem dopiero zrozumialem, ze trzeba je sklejac, no to szulalem awersow i rewersow jeden po drugim, a do tego tyle lat minelo, ze na bank brakuje zetonow.

W dokładnie taki sam sposób potraktowałem swoje pierwsze Ardeny :D. Też potem kleiłem sztuka po sztuce :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 13:43 
Sergent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 30 stycznia 2006, 19:20
Posty: 131
Lokalizacja: Prusy Królewskie
profes79 napisał(a):
Camillus napisał(a):
Wspaniale, autor we wlasnej osobie.

Ja dzis robilem przeprowadzke i przypadkiem odnalazlem Wieden 1683 i Tannenberg 1914, tylko planszy nie widzialem, gdzies moze w innej grze jest, ale tego nie bylo czasu sprawdzac...

Stad tez pojawilo sie u mnie pytanie czy jest szansa na nowe wydanie gry, z poprawkami, modyfikacjami. Moj egzemplarz dostalem od wujka, gdy mialem jakies 10 lat, chyba sam nie wiedzial co mi daje, a ja najpierw rozcialem zetony, a potem dopiero zrozumialem, ze trzeba je sklejac, no to szulalem awersow i rewersow jeden po drugim, a do tego tyle lat minelo, ze na bank brakuje zetonow.

W dokładnie taki sam sposób potraktowałem swoje pierwsze Ardeny :D. Też potem kleiłem sztuka po sztuce :)


Moje Ardeny były później, hehe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2015, 11:39 
Consul
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 18:58
Posty: 5792
Lokalizacja: Płock
Phi... ja się nauczyłem najpierw kleić a potem wycinać, już na pierwszej edycji Wojen Napoleońskich :lol:

Tylko potem robiło się trudniej, jak w Grunwaldzie, Wiedniu czy Tannenbergu zaczęły być żetony na grubszym kartonie... :twisted:

_________________
Darth Stalin - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Główny potencjalny przeciwnik WP ma tradycje decydowania się na uzyskiwanie korzyści operacyjnych niezależnie od potencjalnych strat
https://militariaszmula.wordpress.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 23:02 
Tambour

Dołączył(a): czwartek, 21 maja 2015, 15:46
Posty: 7
Mam jeszcze pytanie co do zamaskowanych jednostek:

1. Czy jeśli tabor ma 2 punkty ruchu, to czy będąc zamaskowany ma 4?
1a. Jeśli odp. na 1. jest twierdząca to czy zmienia się jego zasięg zaopatrzenia? (z 2 punktów ruchu na 4 punkty ruchu)
2. Czy w przypadku, gdy jednostka ma 4 punkty straty w zaopatrzeniu, to jej ruch bez zaopatrzenia jest możliwy? Czy jest uziemiona i nie może się ruszać?
3. Przepis 9.59. Załóżmy że po rzucie kostką jednostka musi cofnąć się o jeszcze jedno pole. Czy musi to być ten sam kierunek jaki był do tej pory? W sensie że wszystkie 5 pól muszą być w tej samej linii? Nawet jeśli po 4 polach jednostka nie znalazła się w strefie kontroli ale po 5 polach w linii prostej się znajdzie a po 4 w linii prostej i piątym w lewo już nie?
4. Stos złożony z: piechoty, kawalerii, artylerii. Walka przeciwko piechocie. Odwrót. Jak traktować kawalerie? Dodaje się współczynnik +2 do odwrotu względem piechoty, czy nie? Rozpatruje się każdą jednostkę z osobna i każda robi odwrót indywidualnie?
5. Strefy kontroli. Jeżeli dozwolone jest przechodzenie przez jednostki, które neutralizują wrogą strefę kontroli, To dozwolone jest opuszczanie wrogiej strefy kontroli jednostkami ze stosu jeśli pozostawi się w tej strefie przynajmniej jedną jednostkę?
6. Czy można się samemu zdemaskować? W sensie stwierdzić że już nie chcę się dłużej maskować i zastąpić żeton maskowania jednostką.
7. Czy zamaskowana jednostka kawalerii może dokonywać rozpoznania?
8. Czy artylerie Boyen (ta z 0 punktów ruchu) można wsadzić w pociąg i gdzieś przewieźć?
9. Czy oddział będący w izolacji może odzyskać punkt wytrzymałości? (jeśli się nie ruszał i nic nie robił)
10. Czy jeśli samotna artyleria ostrzeliwuje inną samotną artylerię, to ta ostrzeliwana ponosi jakieś straty?
11. Czy podczas odwrotu/ucieczki oddział który musi przejść przez wrogą strefę kontroli musi zużyć jeden punkt ruchu więcej?


Ostatnio edytowano czwartek, 15 grudnia 2016, 10:17 przez pawcioo, łącznie edytowano 8 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 23:08 
Colonel Général
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 15:40
Posty: 32497
Lokalizacja: Warszawa
Bardzo sprytne, ciekawe co na ten temat autor :)

Ja, o ile jeszcze bym zaakceptował chwyt polegający na zamaskowaniu taboru, żeby miał większą ruchliwość, to w przypadku ciągnięcia zaopatrzenia powiedziałbym, że zamaskowany tabor w ogóle nie bardzo może przedłużać linię zaopatrzenia, ale to tylko luźna interpretacja.

_________________
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2016, 13:20 
Tambour

Dołączył(a): czwartek, 21 maja 2015, 15:46
Posty: 7
Dzięki Raleen! Jak zwykle jesteś na posterunku :D
Z edytowałem mój post o większą liczbę pytań, możesz z edytować swoją odpowiedź ;) Czyli, Twoim zdaniem, jeśli zamaskowany tabor nie ciągnie w ogóle zaopatrzenia, to zamaskowane dowództwo, nie może też dowodzić?
No i oczywiście ciekawe co na to autor. Czasami miał interpretacje całkowicie poza naszym schematem myślenia, co mi osobiście bardzo imponowało.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2016, 10:08 
Colonel Général
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 15:40
Posty: 32497
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiadając na dalsze pytania.

Ad. 3 Skąd wymóg, że ma to być prosta linia? Zawsze był tylko wymóg, że odległość od pierwotnego pola (z którego oddział zaczynał się wycofywać) do pola końcowego nie może być mniejsza niż liczba pól, o jakie oddział miał się wycofać, ale to nie uniemożliwia "skręcania".

Ad. 4 Bonus miałby sens tylko w sytuacji, gdy kawaleria samodzielnie wykonuje odwrót, bo wtedy jest szybsza. W tej sytuacji wydaje mi się, że nie ma bonusu za kawalerię, a powinni się cofać jako jedna całość, chyba że gracz wycofujący rozdzieli siły, tak że kawaleria będzie osobno.

Ad. 5 Dobre pytanie. Skoro nie ma strefy kontroli, to powinno być dozwolone, ale z drugiej strony prowadzi to trochę do obchodzenia zasad o tym, że będąc w kontakcie z przeciwnikiem, żeby się oderwać trzeba to zrobić przez procedurę odwrotu.

Ad. 6 Podczas swojej fazy ruchu jak najbardziej.

Ad. 7 Moim zdaniem nie ma przeciwwskazań. Trochę wchodziłaby tu w grę kwestia wzajemnego zaufania graczy, tzn. żeby przeciwnik nie miał wątpliwości, że ta zamaskowana jednostka przeprowadzająca rozpoznanie to rzeczywiście kawaleria.

_________________
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2016, 10:16 
General
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 kwietnia 2006, 08:30
Posty: 5122
Lokalizacja: Warszawa
Prostsze byłoby: jeżeli zamaskowana jednostka kawalerii dokonuje rozpoznania to maskowanie jej spada.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Tannenberg 1914] Ogólna dyskusja (Dragon)
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2017, 16:03 
Colonel Général
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 15:40
Posty: 32497
Lokalizacja: Warszawa
Dyskusja o możliwej reedycji "Tannenbergu 1914" i sprawach z tym związanych została wydzielona w osobny wątek:

viewtopic.php?f=37&t=16520&p=333756#p333756

W tym wątku wracamy zaś do dyskusji o zasadach "Tannenbergu 1914". Mam nadzieję, że być może autorowi uda się odpowiedzieć na pytania, które ostatnio padły.

_________________
Panie, weźcie kości w rękę i wyobraźcie sobie, że gracie z królem Kastylii, i rzucając je na stół zdajecie wszystko na los bitwy. Jeśli dopisze wam szczęście, zrobicie najlepszy rzut, jaki kiedykolwiek uczynił król na ziemi; a jeśli rzut wam się nie powiedzie, inaczej nie odejdziecie z gry, jak z honorem.

Gil de Osem do króla Portugalii Jana I Dobrego przed bitwą pod Aljubarrotą (14.VIII.1385)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.