Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 06:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Labyrinth: The War on Terror, 2001- ? (GMT)
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 23:44 
Appointé

Dołączył(a): piątek, 20 września 2013, 15:06
Posty: 33
Nasunęło mi się kilka prostych pytań :)

1. Po co robić dżihad jak można zrobić zamach i nie ryzykować utraty komórki :)? (tylko po to żeby nie ryzykować, że USA zagra ALARM? )

2. Czy jak komórki zostanie zastąpiona 2ma zamachami (z karty) kładziemy KADRĘ? Czy KADRĘ kładziemy tylko po ROZBICIU? Czy też KADRĘ można położyć też po nieudanym dżihadzie?

3. Karta KRÓL ABDULLAH II, "zmień relacje i poziom rządów Syrii...", a jak poziom nie jest określony to czy kartę można czy nie można zagrać jako wydarzenie? Określam wtedy najpierw poziom rządów i stosuję efekt karty?

4. Karta IRAN, "wybierz i określ państwo szyicko - mieszane". Tylko nieokreślone wybieram, czy też mogę wybrać państwo fundamentalistów, abo państwo o poziomie rządów dobre?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Labyrinth: The War on Terror, 2001- ? (GMT)
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 20:12 
Chasseur

Dołączył(a): wtorek, 3 października 2017, 09:14
Posty: 15
Lokalizacja: Gniezno
Też mam problem z interpretację karty Iran.
Robię to tak: wybierz i określ państwo szyicko-mieszane. Czyli wybieram jakieś państwo. Jeśli jest nieokreślone - określam je. Jeśli już jest określone i posiada komórkę - eliminuję ją.

Z zamachami też jest kłopot. Chyba dżihad warto robić, gdy skończy się pula dostępnych żetonów zamachów.

Z kadrą jest dość prosto: Kiedy ostatnia znajdująca się w państwie komórka zostanie usunięta przez operację rozbicia lub wydarzenie... to jest wydarzenie - czyli umieszczam żeton kadry.

_________________
https://boardgamegeek.com/collection/us ... dgame&ff=1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Labyrinth: The War on Terror, 2001- ? (GMT)
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 14:07 
Enfant de troupe
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 22 kwietnia 2018, 13:39
Posty: 2
Hej, trochę zajęło mi dotarcie do tego forum i wątku. Obecnie mam jakieś 30+ rozgrywek za sobą w Labirynth, podstawkę oraz z dodatkiem - także chętnie pomogę :)

Od starszego zaczynając:

Karty WMD z Iraku i Libii są po to by wcześniej wejść do danego kraju. Normalnie można jedynie gdy kraj jest pod rządami islamistów. Jest to ciągle ta sama akcja, także trzeba przemieścić tam wojsko. Wszystko zależy od układu na planszy, jeżeli Jihadyści sprawią, że nastawienie krajów jest na max w prawo, to to jest blokada dla US. Dzięki tym kartom można nagiąć tą zasadę. Dodatkowo to też działa jak straszak. Jihadysta nie będzie się aż tak interesował krajem do którego US zawsze może się "wbić".

Generalnie Jihady są bardziej ryzykowne jednak szybsze w działaniu.
Jihad:
- 1 rzut k6, ryzyko utraty komórki, brak funduszu, nie blokowalne
Zamach:
- 2 rzuty k6, US może zablokować, dodatkowe fundusze

Jedno i drugie warto stosować. Czasem lepiej wykorzystać komórki, bo czasem łatwiej jest je rekrutować niż przemieszczać. Z kolei jeżeli mamy więcej komórek w danym kraju to stosując mały jihad + duży jihad możemy w jednym ruchu przejąć kraj - nie trzeba czekać na reakcje US. Grając z botem (jest dostępny zautomatyzowany na BGG) to widać, że jak Jihadystą brakuje funduszy, to bot będzie robił tylko zamachy aż dobije do max.

O którą kartę Króla Abdullaha ci chodzi? W angielskiej wersji w podstawce Król Abdullah ma zapis:
"Set Jordan to Fair Ally.
+1 Prestige, -1 Funding"

Moim zdaniem jeżeli nie jest określony to określasz go od razu jako "Fair" ("2" czy "żółty")

W przypadku karty Iranu wybieramy najpierw kraje nieokreślone. Jeżeli takiego nie ma, to moim zdaniem stosujemy tylko dalszą cześć karty, jednak z zastrzeżeniem mieszanego wyznania. Przy użyciu jako Jihadysta, mamy prosty rzut 2k6 na mały jihad. Bez strat, bez przesunięć. Czyli jedynie kraje z "1" i "2" nas interesują. Nie jest to najłatwiejsza karta, a jej efekt jest zbyt losowy moim zdaniem. Samo wykorzystanie jako 2 punkty operacji są zwykle lepsze :)

Jakby co to pytajcie :)
Polecam zakupić dodatek jeżeli jeszcze uda wam się znaleść


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Labyrinth: The War on Terror, 2001- ? (GMT)
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2018, 00:07 
Appointé

Dołączył(a): piątek, 20 września 2013, 15:06
Posty: 33
Dzięki za odpowiedź:

A powiedz czy analogicznie należy traktować kartę NAGRANIA EKSTREMISTÓW?

"Wybierz 3 państwa w których nie ma komórek, określ je". No ale chyba tylko te nieokreślone (w tym w strefie Shengen (bez USA), czyli tylko tam gdzie można coś określić), bo jeśli jakiekolwiek to ekstremiści mogliby jedną kartą zniszczyć 3 państwa o rządach dobrych np. w niestabilne - TOTALNY ABSURD, zważywszy na ogrom wysiłku jaki trzeba poświęcić na uzyskanie rządów dobrych.

A jak wszystko jest już określone? to co?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.