Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: FAQ - pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 21:23 
Appointé

Dołączył(a): poniedziałek, 11 grudnia 2017, 00:17
Posty: 45
Lokalizacja: Wrocław
Jeżeli nie masz samodzielnego dowódcy, to musisz dać kostkę od wodza. Jeżeli dowódca nie zda rozkazu, to oczywiście zachowuje się zgodnie ze swoim charakterem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FAQ - pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 21:42 
General
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 czerwca 2010, 00:00
Posty: 5045
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
A czy można prosić o wzór / przykłądowy stół 120x120? W jakimś pliku PDF, jpg.

Jeszcze nie - wolałbym nie skanować brudnopisu na kartce w kratkę ;)

Cytuj:
Dzisiejsze moje pytanie - czy wspierająca brygada też jest odepchnięta

Nie.
Potwierdzam, że nie :)

Cytuj:
I w sumie kolejne. Ruszyliśmy markerem naszego korpusu w danej turze. I w tej turze trzeba było też odkryć korpsu. Jedyny rozkaz jaki taki korpus może otrzymać to obrona. Rozumiem, że potrzebujemy kostki od głównodowdzącego? Trzeba testować taki rozkaz? Co jak nam się nie uda test?

Tak jak tylko odkryjecie jego marker i skończy się faza ruchu markerów, to wydajecie mu rozkaz. Jeśli odkrycia dokonał oddział, to też od razu kładziecie przy nim zakryty znacznik rozkazu i trzeba go wydać w odpowiedniej kolejności.
Jeśli WN nie posiada kostek, a dowódca korpusu nie jest samodzielny - o czym napisał Duderson - korpus zachowuje się zgodnie z charakterem swojego generała. Pojawienie się wroga w widocznym miejscu było dla pana generała bardzo dużym zaskoczeniem :)

_________________
http://www.gmboardgames.com

https://goo.gl/images/4FzYoe


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FAQ - pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 06:51 
Lieutenant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 22 stycznia 2006, 11:33
Posty: 521
Lokalizacja: Będzin
Torgill napisał(a):
Cytuj:
I w sumie kolejne. Ruszyliśmy markerem naszego korpusu w danej turze. I w tej turze trzeba było też odkryć korpsu. Jedyny rozkaz jaki taki korpus może otrzymać to obrona. Rozumiem, że potrzebujemy kostki od głównodowdzącego? Trzeba testować taki rozkaz? Co jak nam się nie uda test?

Tak jak tylko odkryjecie jego marker i skończy się faza ruchu markerów, to wydajecie mu rozkaz. Jeśli odkrycia dokonał oddział, to też od razu kładziecie przy nim zakryty znacznik rozkazu i trzeba go wydać w odpowiedniej kolejności.
Jeśli WN nie posiada kostek, a dowódca korpusu nie jest samodzielny - o czym napisał Duderson - korpus zachowuje się zgodnie z charakterem swojego generała. Pojawienie się wroga w widocznym miejscu było dla pana generała bardzo dużym zaskoczeniem :)

Czyli rozumiem że w jednej turze można piechota przejechać nawet 2,5 mili ;) ? Pytałem o sytuację, gdy ruszyłem się markerem, np. po drodze, 1,5 mili. Po czym ten marker został odkryty przez przeciwnika. Daje obronę, no ale mając agresywnego dowódcę nie zdałem rozkazu i ruszam do natarcia ;).

_________________
strategie23pal - Sekcja Gier Strategicznych im. 23. Pułku Artylerii Lekkiej
Ośrodka Kultury w Będzinie
http://strategie23pal.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FAQ - pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 07:13 
General
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 czerwca 2010, 00:00
Posty: 5045
Lokalizacja: Wrocław
Khamul napisał(a):
Czyli rozumiem że w jednejurze można piechota przejechać nawet 2,5 mili ;) ? Pytałem o sytuację, gdy ruszyłem się markerem, np. po drodze, 1,5 mili. Po czym ten marker został odkryty przez przeciwnika. Daje obronę, no ale mając agresywnego dowódcę nie zdałem rozkazu i ruszam do natarcia ;).


Tak, w tej jednej sytuacji ruszą się 2.5 mili. Kawaleria jeszcze więcej .

_________________
http://www.gmboardgames.com

https://goo.gl/images/4FzYoe


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FAQ - pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 07:29 
Lieutenant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 22 stycznia 2006, 11:33
Posty: 521
Lokalizacja: Będzin
Hmmm... No nie wiem, bardzo nie wiem... Nie lepiej by było dla takiej sytuacji pozostać przy tej obronie bez dowodzenia?

_________________
strategie23pal - Sekcja Gier Strategicznych im. 23. Pułku Artylerii Lekkiej
Ośrodka Kultury w Będzinie
http://strategie23pal.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FAQ - pytania i odpowiedzi dotyczące zasad
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 11:46 
General
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 czerwca 2010, 00:00
Posty: 5045
Lokalizacja: Wrocław
Trzeba by wtedy stworzyć wyjątek, nie żeby ich nie było ale im mniej tym lepiej.
Poza tym to element zarządzania kostkami. Albo ryzykuje w nadziei że przeciwnik nie odkryje mojego korpusu i używam wszystkich kostek WN albo je zostawiam, choć mogą się nie przydać .
Odkrywający też ryzykuje.

_________________
http://www.gmboardgames.com

https://goo.gl/images/4FzYoe


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.