Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 02:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tłumaczenie Operation Squad WWII
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 13:36 
Caporal-Fourrier

Dołączył(a): poniedziałek, 7 stycznia 2013, 02:09
Posty: 92
bnk napisał(a):
...jeżeli będziecie chcieli to mogę nagrać kilka krótkich filmików ilustrujących niektóre zagadnienia, tak aby łatwiej można było to zrozumieć.

Deklaracja godna podziwu, ale nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, ile to cię będzie kosztowało czasu i pracy. Jeśli jednak się zdecydujesz, to będziesz miał w mojej osobie zagorzałego kibica. Myślę, że jak byś nagrał jedną, pełną rozgrywkę, w której będą ujęte rzeczy, o których tutaj dyskutowaliśmy, to byłoby to świetne kompendium, które rozwiałoby wątpliwości i problemy z interpretacją niektórych zasad. Daj znać, jak się zdecydujesz.

Dla tych, którzy mają problemy z rozszyfrowaniem oryginalnego podręcznika, można rzucić okiem na moje tłumaczenie pod tym linkiem. Dokument robiony w Open Office, więc nie wiem jak się będzie zachowywał w innych edytorach.

------------------
Edit:
Plik został lekko zaktualizowany. Nowy link.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tłumaczenie Operation Squad WWII
PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 18:54 
Chasseur
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 maja 2012, 10:32
Posty: 18
Lokalizacja: Katowice
Witam,
jesteśmy po pierwszej potyczce w OS i w związku z tym kilka pytań:

1. broń z multishot. Powiedzmy ROF 3. Deklaruję pierwotny cel ataku w model A. Likwiduję go pierwszym strzałem (lub pinuję, nieważne), chcę przenieść ogień na kolejny cel który nie brał udziału w aktualnej deklaracji akcja/reakcja, generalnie po prostu stoi sobie w zasięgu 20cm od pierwszego celu. Czy może on jakoś zareagować np deklarując uskok po naprędce przeprowadzonym priority check czy po prostu będzie stał czekając na kulkę bo miał pecha dostać się pod serię? przy amunition belt pisze że na pozostałe strzały wykonuje się priority check ale przy multiple shots takiego zapisu nie ma...

2. akcja/reakcja. Rozumiem że gracz "reakcjonista" jest zobligowany tylko do reagowania na deklaradcje akcji gracza posiadającego inicjatywę. Czy Czy natomiast gracz aktywny również musi działać w obrębie tej samej sytuacji czy może swoje 3 akcje deklarować dowolnie po całym polu bitwy? np Akcja 1 deklaruję strzał z mozdzierza, w reakcji przeciwnik stara się zlikwidować obsługanta tegoż moździerza. ponieważ nie mam już w okolicy nikogo by zareagować w tej sytuacji czy mogę zadeklarować powiedzmy próbę leczenia sanitariuszem w całkowicie innym miejscu pola bitwy na co przeciwnik będzie mógł zareagować próbą odstrzelenia medyka np? itd...

3. status pinned, wounded. po otrzymani takiego można się ukryć, wstać lub czołgać. powiedzmy że wybieram ukrycie llub odczołganie pod osłonę. Czy w następnej aktywacji tego modelu mogę od razu deklarować np strzał (z pozycji leżącej) czy też aby zrobić cokolwiek muszę najpierw powstać aby w kolejnej aktywacji móc deklarować inne akcje?

4. tabele broni. co oznacza "-" a co oznacza "NE"? pierwsze brak bonusowej kostki, drugie niemożność oddania strzału na tym zasięgu?

5. support weapon+assistant. deklaruję atak jednak strzelec takiej broni dostaje pin/wound zanim zdąży wykonać swoją akcję. asystent nie był jeszcze aktywowany (oraz nie w tej sekwencji akcji/reakcji). Czy Asystent może przejąć rolę strzelca i wykonać ostrzał zadeklarowany przez kolegę? Jeśli tak to oryginalny strzelec staje się asystentem? (zyskując cechę assistant)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.