Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto ma rację?
Outlaw (Pioter) 0%  0%  [ 0 ]
Andy 0%  0%  [ 0 ]
Obaj się mylą 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 0
Autor Wiadomość
 Tytuł: [FAQ] 12.5.7
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:36 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Dobiegają końca prace nad tłumaczeniem instrukcji do Ścieżek w ostatecznej (jak na razie) wersji '04. W związku z tym Outlaw, który tłumaczył i ja, współpracujący z nim w tym dziele, mamy pytanie do wszystkich miłośników, znawców i wyznawców tej gry. Punkt 12.5.7 stanowi jak następuje:

12.5.7 Units which retreat must follow the restrictions below:
[...]
• Must first retreat into friendly-controlled spaces if possible,
but may retreat into empty enemy-controlled spaces if it is not
(they do not gain control of enemy controlled spaces they retreat
through; they do gain control of spaces they retreat into
[Exception: See 15.1.10]).


Problem dotyczy rozumienia słowa "first", zaznaczonego na czerwono. Outlaw tłumaczy to zdanie tak:

Podczas odwrotu pierwszym polem na które jednostki się wycofują musi być pole kontrolowane przez własną stronę, a gdy nie jest to możliwe, mogą wchodzić na pola kontrolowane przez przeciwnika.

Andy natomiast uważa, że chodzi raczej nie o „pierwsze pole”, ale o to, że „po pierwsze” obowiązuje odwrót przez pola kontrolowane przez własną stronę. Świadczy o tym liczba mnoga: „friendly-controlled spaces” (a nie tylko pierwsze "space").
Z drugiej strony, może chodzić nie o kolejne "spaces", na które jednostka wchodzi w czasie odwrotu, ale o to, że w przypadku odwrotu kilku jednostek (na samym początku jest "units", a nie "unit") różnymi drogami, pierwsze "spaces" odwrotu każdej z nich musi być kontrolowane przez własną stronę. Wtedy rację miałby Outlaw.

Innymi słowy: zasada "własne pole, a gdy takiego nie ma, to cudze" obowiązywałaby wg Outlawa tylko na pierwszym polu odwrotu, a wg Andy'ego nie tylko na pierwszym, ale i na drugim polu odwrotu jednostki.
Jak zatem uważacie, która z tych dwóch interpretacji odpowiada intencjom autora?

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:37 
Lieutenant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 20:07
Posty: 553
Lokalizacja: Warszawa
stawiam na Andy'ego


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:37 
Padpałkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 20:14
Posty: 1473
Lokalizacja: Miasto Stołeczne Warszawa
Rozumiem ten przepis tak jak Andy, ZAWSZE obowiązuje zasada, że najpierw odwrót na pola własne, a na pola przeciwnika tylko, jeżeli nie ma własnych.

_________________
A gdybym był strategiem,
Nad planszą w klubie szalał,
To co byś powiedziała,
Czy coś byś przeciw miała?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:37 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 maja 2006, 13:06
Posty: 2943
Lokalizacja: Wawa i okolice
Nie wiem o co chodzi, więc głosowałem na wszelki wypadek na opcję 3.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:38 
Adjudant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 października 2006, 00:32
Posty: 249
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Nie wnikając w kwestie językowe przy tłumaczeniu Andy'ego przepis wydaje się być bardziej sensowny. Znaczenie jest takie że najpierw cofamy się na nasze pola a jak to niemożliwe to możemy na wrogie. Przy interpretacji Outlawa tylko pierwsze pole musi być nasze a potem wszystko jedno a jak nie ma pierwszego naszego to też wszystko jedno. Może tak być ale jest to cokolwiek bardziej dziwaczne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:38 
Lieutenant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 18:49
Posty: 540
Lokalizacja: Warszawa
Dla mnie jest oczywiste, ze Andy ma racje. Po pierwsze, tak rozumiem ten zapis po angielsku. Po drugie, tak jest bardziej naturalnie.
Bez dwoch zdan.

_________________
Point d'argent, point de Suisse.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:38 
Censor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 18:53
Posty: 8363
Lokalizacja: Łódź
Raubritter napisał(a):
Rozumiem ten przepis tak jak Andy, ZAWSZE obowiązuje zasada, że najpierw odwrót na pola własne, a na pola przeciwnika tylko, jeżeli nie ma własnych.


Andy ma racje z powyższych względów.

_________________
"Bądź szybki jak wicher, spokojny jak las, napastliwy i żarłoczny jak ogień, niewzruszony jak góra, nieprzenikniony jak ciemność, nagły jak piorun"

Sun Tzu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:38 
Captain
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 30 stycznia 2006, 16:57
Posty: 1658
Lokalizacja: Warszawa
Andy napisał(a):
Must first retreat into friendly-controlled spaces if possible...


Stawiam na Andiego, jeśli chodzi o Outlawa to zgodziłbym się gdyby było:
Cytuj:
Must retreat into first friendly controlled spaces...


Wersja Andiego wydaje mi się również bardziej logiczna.

_________________
Moje gry
"Diplomats! The best diplomat I know is a fully activated phaser bank!" - Lt. Cmdr. Montgomery Scott
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:39 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
Dziękujemy za wypowiedzi, czekamy na następne.
Anomander Rake napisał(a):
Nie wiem o co chodzi, więc głosowałem na wszelki wypadek na opcję 3. :lol:

A Gość przy najbliższej okazji zostanie postawiony przed specjalną komisją i rozstrzelany za aspołeczną postawę i niewątpliwą przynależność do Układu. :wink:

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:39 
Consul
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 18:58
Posty: 5873
Lokalizacja: Płock
Andy ma rację - w tym kontekście słowo "first" oznacza "przede wszystkim", "z pierwszeństwem przed" => czyli zawsze szukamy najpierw pola "przyjaznego" a dopiero, gdy takowego nie ma, wolno nam cofnąć się na pole wrogie. I to dla każdego pola odwrotu.

_________________
Darth Stalin - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Główny potencjalny przeciwnik WP ma tradycje decydowania się na uzyskiwanie korzyści operacyjnych niezależnie od potencjalnych strat
https://militariaszmula.wordpress.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:39 
Caporal

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 20:17
Posty: 52
Lokalizacja: Białystok
Dla porzadku - sam nie jestem pewny swego tlumaczenia tego przepisu, jednak zastanawia mnie owo "first", ktore pojawilo sie w wersji '04 instrukcji. We wczesniejszej wersji zapis nie pozostawial przeciez watpliwosci - wycofujemy sie na wlasne pola a jesli nie jest to mozliwe wycofujemy sie na pola przeciwnika.

_________________
www.departament-gier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:39 
Sergent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 marca 2006, 11:29
Posty: 144
Lokalizacja: Warszawa
Andy ma rację.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:40 
Kapitän zur See
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 maja 2006, 12:10
Posty: 1632
Lokalizacja: Warszawa
Rozumiem ten przepis tak jak Andy.

_________________
Muss ich sterben, will ich fallen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:40 
Adjudant-Major
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:08
Posty: 324
Lokalizacja: Wrocław
Andy ma racje, tu nie chodzi o pierwsze pole ( było by "...the first space...")
a tu chodzi o słowo "Po pierwsze..." czyli "Najpierw..."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 11:40 
Caporal

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 20:17
Posty: 52
Lokalizacja: Białystok
vox populi vox dei, propozycja Andy'ego przeszla zdecydowana wiekszoscia glosow.

_________________
www.departament-gier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.