Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest niedziela, 17 grudnia 2017, 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [FAQ] Okopy
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:19 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 2171
Lokalizacja: Warszawa
Doszły mnie słuchy, że nie można grać okopów przez pierwsze 2 etapy? Co wy na to?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:19 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
W sprawie okopów znam tylko te dwa przypadki zmian:
1. Wariant historyczny - "Entrench may not be played as an Event on Turn 1"
2. Wariant Hassarda - "Entrench card can only be played as event in France, Belgium or Germany".
Czyli są to home rules, stosowane dobrowolnie, za zgodą obu graczy. W 4 edycji przepisów PoG-a nie ma o tym ani słowa. Na marginesie tylko zwracam uwagę, że jest tam dodany punkt:
11.2.7 Trenches and Attrition: If a space with a Level 1
Trench suffers attrition, the Trench marker is removed. If a space
with a Level 2 Trench marker suffers attrition, it is replaced with
a Level 1 Trench marker. Exception: Level 1 and Level 2 Trench
markers in an intact fort space do not suffer attrition.

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:19 
Capitaine
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 887
Lokalizacja: Kielce
zawsze gram, ze nie mozna rzucać okopów w pierwszej turze - wydawało mi się to oczywiste. Podoba mi się też warian, że event mozna rzucić TYLKO na Zachodzie. Jakieś takie bliższe realiom jest :)

Co do fazy wyczerpania - to nawet w polskiej instrukcji jest, że jeśli okop jest na odciatym polu to schodzi a 2 zmienia się w 1 (Mam taką nadzieję, że jest bo inaczej skąd bym to wiedział ;) )

_________________
"O Boże, jeśli w ogóle istniejesz, zbaw mą duszę, jeśli w ogóle mam jakąś duszę!"

Brytyjski żołnierz w bitwie pod Blenheim


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:20 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 2171
Lokalizacja: Warszawa
czyli grasz niezgodnie z zasadami i jak się okazało nie Ty jeden tylko jest takich osób więcej co mnie bardzo zaskoczyło, dlatego chciałem zwrócicna to uwagę. Ja sam często gram okopy w 1 turze i to raczej nie we Francji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:20 
Adjudant

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 212
Lokalizacja: Warszawa
a jakie to ma uzsadanienie w przepisach...? bo nie moge nic znalezc potwierdzajacego ze nie mozna grac od pierwszej tury...?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:20 
Kapitän zur See
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 maja 2006, 12:10
Posty: 1632
Lokalizacja: Warszawa
Ja tak samo, przewertowałem już wszystko! A odpowiedź jest prozaiczna - zakaz grania okopów w 1 etapie to jeden z przepisów wariantu historycznego. (dzięki Peyo).

_________________
Muss ich sterben, will ich fallen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:21 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 2171
Lokalizacja: Warszawa
Może się nie wyrazilem dokladnie Ci co uważają ze nie można grać okopów grają niezgodnie z zasadami


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:21 
Adjudant

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 212
Lokalizacja: Warszawa
zatem, jesli nie gram wariantu historycznego to moge grac okopy od razu.. si? (czyli tak jak zawsze gralem)

czy cos sie pozmienialo?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:21 
Kapitän zur See
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 maja 2006, 12:10
Posty: 1632
Lokalizacja: Warszawa
Nic się nie pozmieniało

_________________
Muss ich sterben, will ich fallen


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:21 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 2171
Lokalizacja: Warszawa
Si, si


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:21 
Adjudant

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 212
Lokalizacja: Warszawa
to dobrze.

ale to cieklawy watek.
bo wczesne zagranie okopow zupelnie inaczej ustawia cala gre...
nie sadzicie...?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:22 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 2171
Lokalizacja: Warszawa
Sądzimy. Zanam takich co potrafioł nawet w totalu nie zagrac okopów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:22 
Grossadmiral
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:49
Posty: 9611
Lokalizacja: Piastów
hubertok napisał(a):
Co do fazy wyczerpania - to nawet w polskiej instrukcji jest, że jeśli okop jest na odciatym polu to schodzi a 2 zmienia się w 1 (Mam taką nadzieję, że jest bo inaczej skąd bym to wiedział ;) )


Owszem, jest, ale tylko w FAQ-u. Teraz to wyjaśnienie awansowało do miana reguły 11.2.7 :)

_________________
Never in the field of human conflict has so much been owed by so many to so few...
Premier Winston Churchill, 20 sierpnia 1940 r.
...and for so little.
Porucznik pilot Michael Appleby, dzienny żołd 14 szylingów i 6 pensów


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:22 
Général de Brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:12
Posty: 2171
Lokalizacja: Warszawa
hubertok napisał(a):
zawsze gram, ze nie mozna rzucać okopów w pierwszej turze - wydawało mi się to oczywiste. Podoba mi się też warian, że event mozna rzucić TYLKO na Zachodzie. Jakieś takie bliższe realiom jest :)

Co do fazy wyczerpania - to nawet w polskiej instrukcji jest, że jeśli okop jest na odciatym polu to schodzi a 2 zmienia się w 1 (Mam taką nadzieję, że jest bo inaczej skąd bym to wiedział ;) )


Tak sobie pomyślałem parzeąc na grę z Rajem, że taki przepis jest bardzo niesprawiedliwy. Jeśli Alianci pociągnął okopy w 1 turze (ciężko, żeby je przetrzymali bo najczęściej trzeba przetrzymać na ręce coś innego) to mogą je zagrać najwcześniej w 3 turze (a to może byc zapóżno) lub co gorsza moga się one wtasować w ograniczoną co może oznaczać koniec Francji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:22 
Capitaine
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 21:05
Posty: 898
Lokalizacja: Warszawa
Im dłużej gram, tym bardziej się przekonuję, że autor gry przemyślał wszystko. I jeśli przyjął jakiś mechanizm rzucania okopów, to zapewne w końcu okaże się, że miał rację.

Dlatego staję się powoli ortodosyjnie przeciwny takim nowelizacjom, które zmieniają zasadnicze brzemienie przepisów - jak zejście okopów pod BEF-em po pierwszym ataku itp.

Pozdrowienia
JednoSłowo

_________________
Nie dajcie się wyprzedzić tym z Missisipi


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.