Strategie

Forum historyczno-wargamingowe
Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 16:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 00:26 
Sergent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 14:26
Posty: 117
Lokalizacja: Kraków/Szczucin
Podbój Anglii to mrzonka, siły inwazyjne dokonały samozagłady właściwie bez mojego udziału :)

Raubritterze - Co poradzić że jak ktoś już się zgodził ze mną grać to tylko w NaE? A że fortuna mi sprzyja to tym bardziej niegrzecznie byłoby narzekać. Ale w Szczucinie mówią że te z Warszawy to zawsze wygrywają zatem koniec dobrej passy już blisko...

_________________
buty pełne piasku
na zmęczonych nogach
w oczach noc bez brzasku
w ustach smak pieroga


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 11:27 
Padpałkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 20:14
Posty: 1475
Lokalizacja: Miasto Stołeczne Warszawa
Nie obawiałbym się. Dla mnie to będzie de facto pierwsza rozgrywka, więc wielkich sukcesów się nie spodziewam. Niemniej, liczę na ciekawą rozgrywkę. Albo się wreszcie przekonam do tej gry, ale przeklnę ją na wieki wieków :-)

_________________
A gdybym był strategiem,
Nad planszą w klubie szalał,
To co byś powiedziała,
Czy coś byś przeciw miała?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 22:25 
Sous-lieutenant

Dołączył(a): piątek, 5 lipca 2013, 21:10
Posty: 355
No wlasnie co kupic? Napoleon against Europe czy The Napoleonic Wars?

_________________
Chętnie zagram online (Vassal itp.). Moje filmiki z gier PC kampanii mp(Europa Universalis 2):

http://youtu.be/mkga5VM5aY0

http://www.youtube.com/watch?v=yw7c0RmrrSo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 08:31 
Général de Brigade

Dołączył(a): czwartek, 22 grudnia 2005, 19:33
Posty: 2924
Lokalizacja: Warszawa
Prosta sprawa bo NaE tylko dla 2 osób a NW świetnie się sprawdza jako wieloosobówka. Ale już widzę pogardliwe komentarze dla NW i też tych którzy uwielbiają śmieszne kwatermastery.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 08:43 
Général de Division Commandant de place
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 stycznia 2006, 18:07
Posty: 4626
Lokalizacja: Festung Stettin
Na razie pogarda epatuje z twojego postu :lol:

_________________
"Cała kraina gier jest oczywiście krainą maniactwa, a jednak rejon gier naśladowczo-wojennych jest w tej krainie bardziej maniacki niż inne rejony. Jak na mój gust, jest to już 'konik' posunięty zbyt daleko, hermetyczny, bez przyszłości."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 11:54 
Sergent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 14:26
Posty: 117
Lokalizacja: Kraków/Szczucin
Trochę jak dylemat "szachy czy chińczyk", wybór prosty bo chińczyk to wieloosobówka ;)

_________________
buty pełne piasku
na zmęczonych nogach
w oczach noc bez brzasku
w ustach smak pieroga


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2017, 19:15 
Lieutenant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2006, 19:47
Posty: 528
Lokalizacja: Warszawa
Czy ktoś z Was pokusił sie o recenzje?

_________________
"Obydwaj pochodzimy ze starożytnych plemion Obydwaj jesteśmy już na wymarciu Wszystko wokół nas zmienia się....."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 15:55 
Colonel en second

Dołączył(a): środa, 23 listopada 2011, 00:27
Posty: 1367
Lokalizacja: Kraków
Koledzy - pojutrze mam znów przegrać z Wallym w NaE, tym razem po stronie Koalicji. Tym niemniej podczas ponownego czytania zasad pojawiło się we mnie parę wątpliwości - jeśli ktoś z Was ma tu jakiś pomysł albo znalazł coś w Sieci, będę bardzo wdzięczny za wskazówkę. :)
1) Karta "Genius of Napoleon" - rozwiązanie sprzeczności między jasną regułą z pierwszej wersji gry a niejasnym wyjaśnieniem z drugiej. Tekst z karty mówi jasno "Forced Marches are performed without Attrition Test for a force commanded by Napoleon which activates during this round", przykład w instrukcji (s. 31, 4-ta runda) jasno pokazuje zastosowanie: aktywuję kartą Napoleona, wykonuję marsz forsowny i nie rzucam za atrycję. Dodane w drugim wydaniu wyjaśnienie na karcie mówi "This event does not cancel the attrition test but it does cancel the forced-march modifier or the attrition test. Other modiiers for the attrition test are not affected by this event. I Napoleon activates units while out of suppy, he will suffer an attrition test without modifiers for the forced-march". Z Wallym interpretowaliśmy to jako radykalną zmianę przepisów: wykonujemy "attrition test" za "forced march" także po aktywacji Napoleona tą kartą, nie dodajemy tylko +1 do +3 za dodatkowe pola, które przeszliśmy. Spowodowało to całkowitą nieopłacalność zagrywania karty na wydarzenie: zamiast 3 PA do aktywacji mam wtedy de facto 1 PA, a oszczędzam w najlepszym razie 1 poziom siły (różnica między 3-ma wierszami w tabeli atrycji w najwyższych kolumnach). De facto czyni to permanentną kartę Napoleona całkowicie bezwartościową jako wydarzenie, jedyna korzyść z niej to pewne 3 PA z rozdania. Oczywiście, jest prawem Autora zepsuć własną grę, zastanawiam się jednak, czy było to też jego zamierzeniem. Niepokój budzi we mnie przykład podany na końcu: siły niezaopatrzone i tak przechodziłyby test atrycji, tu mamy przykład podwójnego warunku: aktywowane tą kartą mają przejść go tylko za niezaopatrzenie, a nie za "forced march". Być może autor chciał jedynie wykluczyć nadużycie w tym względzie, ale zapisał rzecz tak, że praktycznie anulował znaczenie wydarzenia. Po prostu w objaśnieniu zabrakło pierwszego zdania, mianowicie że chodzi o przypadki użycia karty w przypadku, gdy istnieją dwa warunki zmuszające do rzutu za atrycję. Wiem, że brzmi to jak falandyzowanie, ale np. w przypadku "Perklesa" spotkałem się z sytuacją, gdy Mark Herman w dyskusji nad zasadami wprost zaprzeczył oczywistemu, literalnemu odczytaniu przepisu ze swojej instrukcji, nazywając go "błędną interpretacją". O ile wiem, autorzy NaE nie zwykli zaszczycać użytkowników swojego produktu objaśnieniami co do dostrzeżonych sprzeczności, w pełni to rozumiem, ja także nie czuję się dość mocny z angielskiego, by bez wstydu prowadzić dyskusję na bgg. Może jednak ktoś dostrzegł jakieś wyjaśnienie na innych forach? W każdym razie nie ulega dla mnie kwestii, że przy przyjęciu interpretacji mojej i Wally'ego Francuz powinien usilnie dążyć do usunięcia tej karty z talii, np. przez kartę "Malet".
2) Więc a propos: przy karcie "Malet" kto wybiera, czy usunąć "Geniusz Napoleona" czy 2 karty: Aliant czy Francuz. No i oczywiście rozumiem, że po usunięciu "Geniuszu Napoleona" z gry Francuz dostaje za Paryż 1 zwykłą kartę przy rozdaniu?
3) W naszych grach z Wallym denerwująca była nieśmiertelność zdemoralizowanych armii, czy poza żmudnym ich okrążeniem, możliwym jedynie w nielicznych sytuacjach mieliście jakiś sposób na ich rozbijanie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Napoleon against Europe (Hexasim)
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 21:19 
Lieutenant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2006, 19:47
Posty: 528
Lokalizacja: Warszawa
Gdyby kogoś interesowało to nie będzie nowego wydania przez 2 lata. Maja kilka egz u siebie w Hexasim ale uszkodzone pudełka.

_________________
"Obydwaj pochodzimy ze starożytnych plemion Obydwaj jesteśmy już na wymarciu Wszystko wokół nas zmienia się....."


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Informacja o ciasteczkach
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji świadczonych usług. Jeśli nie akceptujesz tego faktu prosimy o opuszczenie tej strony.